Freelanceri uputili otvoreno pismo Izetbegoviću i Novaliću

Nakon javnog poziva Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine svim građanima koji zarađuju u inostarnstvu i u našoj zemlji, primaju novac na bankovne račune, da plate porez od 10 posto i dodatnih 4 posto na ime zdravstvenog osiguranja, krenula je online kampanja, ali i okupljanje jedne grupe samozaposlenih koji ostvarju prihode. Nakon sastanaka u Sarajevu i Tuzli, šalju zajedničke poruke svim institucijama i strankama čije predstavnike smatraju odgovornima za nametnuti porez. Na desetine e-mail poruka uputili su freelanceri na adrese institucija, političkih tijela, pojedinaca, ali i medija.

Otvorenim pismom naslovljenim na predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i premijera Federacije Fadila Novalića freelanceri koji su usaglasili stavove traže zaustavljanje odluke Porezne uprave FBiH o kako kažu, retroaktivnom plaćanju poreza na sve uplate iz inozemstva graðanima FBiH. U pismu se između ostaloga kaže:

Mi, mladi, koji zaraðujemo strani novac i trošimo ga u svojoj zemlji zajedno s ljudima koji dobijaju humanitarnu pomoć ili pomoć svoje rodbine iz dijaspore i ljudima koji žive od prodaje ličnih, korištenih stvari na internetu, nismo zaslužili kaznu poput ove. Nismo zaslužili da nam se bez zakonske osnove i bez obzira na troškove koje smo u tom periodu (2015.-2017.) imali pripiše harač i oteža život u našoj domovini.

Napominjemo da ne izbjegavamo plaćanje poreza, već želimo da aktivno učestvujemo u zakonskom rješavanju nastalog problema te od Vas tražimo:

  1. Zaustavljanje slanja obavijesti i poziva za nelegalnu primjenu retroaktivne naplate “poreskih obaveza” koje nisu obuhvaćene postojećim Zakonom o radu.
  1. Iniciranje izmjene zakonske regulative – reguliranje radnog statusa, samozaposlenika.
  1. Utvrðivanje budućeg perioda primjene, nakon reguliranja prava i obaveza samozaposlenika, te omogućavanje uplate penzionog staža i zdravstvenog osiguranja.

Porezna uprava Federacije BiH ranije se oglasila saopćenjem u kojem tvrdi da ne uvodi nove poreze, a u kontekstu ranijih medijskih napisa o oporezivanju freelancera i poklona iz dijaspore. Naime, kako se navodi u posljednjem saopćenju, taj porez postoji od 2009. godine. Ali je nejasno zašto ga Porezna uprava od ranije nije provodila. S obzirom na to da Zakon o radu ne poznaje kategoriju samozaposlenik, ljudi koji posluju preko interneta ili primaju novac po bilo kojem drugom osnovu iz inostranstva, nisu mogli regulisati radno-pravi status. To ne mogu ni danas i platit će porez kad se regulišu i njihova prava, stav je freelancera. Da istraju na kako kažu, u obustavi retroaktivnih potraživanja, u fazi su formiranja građanskog udruženja. Neformalne freelance grupe sastajale su se već nekoliko puta u Sarajevu i Tuzli.