Žuti meteoalarm – Zaštitite se, upozoravaju ljekari

Žuti meteoalarm upaljen je za područje cijele Bosne i Hercegovine, podaci su Federalnog hidrometeroološkog zavoda BiH. Sve do kraj radne sedmice metereolozi prognoziraju sunčane periode vremena, a naoblačenje s kišom možemo očekivati tek prvog dana vikenda. Vrlo visoke temparature razlog su zašto je danas i prethodih nekoliko dana u službama Hitne medicinske pomoći sve više hroničnih bolesnika koji traže pomoć. Ljekari pozivaju na oprez.

Pune ruke posla imala je Služba hitne medicinske pomoći Doma zdravlja u Tuzli. Ilustrativno, kažu da vrućine pogoduju ne samo dehidraciji i opekotinama od sunca, nego i dekoncentraciji koja vodi u različite oblike nezgoda.

– Povećan je broj pacijenata, hronični bolesnici, saobraćajne nesreće, padovi, prelomi. Današnji dan počeli smo sa jednom reanimacijom. Sve su nam ekipe ne terenu, kaže za RTVTK Snježana dr. Rakovac, specijalista urgentne medicine.

U Hitnoj podsjećaju da se od negativnog uticaja sunca možemo zaštititi pamućnom odjećom, pokrivanjem glave, hidratacijom tijela iznutra i s vana, te izbjegavanjem fizičkih aktivnosti u najtoplijem dijelu dana. Za poslodavce radnika koji su angažovani na gradilištima, na izgradnji puteva i u poljoprivredi, apelovali su i iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona.

– Ministarstvo apeluje svim poslodavcima da u narednih nekoliko dana obrate pažnju na sigurnost zaposlenika, te sigurnost u izvođenju radova, prenosi Sandra Memić, ministrica za rad, socijalnu politiku i povratak TK.

I radnim ljudima kao i onima koji će ovo sunčano vrijeme iskoristiti za odmor savjetuje se da izbjegavaju prženu hranu, a da konzumiraju što više povrća i tečnosti. Kišu možemo očekivati za vikend, kažu prognoze, a nakon toga opet period sparnog i za metereopate teškog vremena.

Pročitajte...