Fudbal: Formirana Superliga i pored protivljenja UEFA-e

Fudbalski svijet na koji smo navikli već decenijama je  postao stvar prošlosti nakon što je 12 klubova odličilo da formira Superligu.

Novo takmičenje je formiralo 12 evropskih velikana koji se nadaju da će im se priključiti još osam klubova te da će ga početi igrati što je prije moguće.

“Dvanaest najvažnijih evropskih klubova danas je postiglo dogovor o pokretanju novog takmičenja – Superlige, kojim će upravljati klubovi osnivače. Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Real Madrid i Tottetnam su se ujedinili kao osnivači, a biće pozvana još tri kluba da se priključe pre inauguralne sezone koja će početi što je pre moguće”, navodi se u zajedničkom saopštenju 12 klubova osnivača.

Liga je zvanično formirana, a nema sumnje da će ovo izazvati tektonske reakcije, a neki spominju i fudblaski raskol jer je i UEFA zaprijetila ozbiljnim sankcijama.

Poznat je i format takmičenja. Ukupno 20 klubova će biti podijeljeno u dvije grupe od po deset ekipa. Nakon grupne faze tri provoplasirane ekipe idu direktno u četvrtfinale.

Četvrti i peti iz svake grupe će igrati play-off za četvrtfinale. Nakon što se saznaju svi četvrtfinalisti igrat će se polufinale, pa finale na neutralnom terenu.

Za prvog predsjednika Superlige izabran je čelni čovjek Real Madrida Florentino Perez, dok su njegovi zamjenici Andrea Agnelli iz Juventusa te Joel Glazer iz Manchester United.