23.9 C
Tuzla,BA
Ponedjeljak, 2 Avgusta, 2021
Naslovna TELEVIZIJA Informativni program Dijalizni pacijenti iz Gradačca se isključuju sa dijalize

Dijalizni pacijenti iz Gradačca se isključuju sa dijalize

Šest dijaliznih pacijenta iz Gradačca, zbog premještanja iz dijaliznog centra (DC) u Odžaku u dijalizni centar u Gračanicu, se planiraju danas isključiti sa dijalize, saopšteno je iz Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH.

Već dugo traje borba ovih pacijenta kako bi ostali na liječenju u DC Odžak, gdje se dijaliziraju već nekoliko godina.

“Direktor županijske bolnice Orašje, koja „Vlada“ DC u Odžaku, pod svaku cijenu želi da ove teške bolesnike 100% invalide prebaci u DC Gračanica, pravdajući to nerentabilnošću i velikim ekonomskim i financijskim gubicima, koji po nama uopće ne stoje”, dodaje se u saopštenju.

Oni navode da iz Fonda solidarnosti izdvajaju financijska sredstva, za svakog dijaliznog pacijenta, pa tako i za ovih 6 bubrežnih bolesnika iz Gradačca.

“Radi se o tjeranju inata i pokušaju da se pod svaku cijenu riješe dijaliznih pacijenta iz Gradačca koji bi prelaskom u DC u Gračanicu, pored toga što su svaki drugi dan prikopčani na dijalizne aparate po više od 4 sata, imali bi i produženo putovanje za više od sat vremena po jako lošem i neuvjetnom putu od Gradačca do Gračanice i nazad”, navodi se.