Fudbal: Izmjene u sistemu UEFA takmičenja

MADRID, SPAIN - FEBRUARY 20: Alex Sandro (R) of Juventus in action against Koke (L) of Atletico Madrid during UEFA Champions League round of 16 soccer match between Atletico Madrid and Juventus at Wanda Metropolitano Stadium in Madrid, Spain on February 20, 2019. ( Burak Akbulut - Anadolu Agency )

Bosna i Hercegovina je prethodnih godina u UEFA-inim takmičenjima imala četiri predstavnika. Prvak bi igrao kvalifikacije za Ligu prvaka, a pobjednik Kupa te drugi i treći tim iz prvenstva u kvalifikacijama za Europa ligu.

Premijer lige će i sljedeće sezone imati četiri predstavnika na eurosceni, ali niti jedan od klubova neće igrati u Europa ligi.

UEFA je potvrdila pristupnu listu klubova za svoja takmičenja u narednoj sezoni prema kojoj će prvak  BiH igrati prvo pretkolo kvalifikacija za Ligu prvaka, a preostala tri predstavnika prvo pretkolo Europa konferencijske lige.

Pobjednik Kupa te drugoplasirani i trećeplasirani tim iz Premijer lige će tako debitovati u novom UEFA-inom takmičenju.

Već sada je poznato da će se mečevi prvog pretkola Europa konferencijske lige igrati 8. i 16. jula, a domaćin prvog finala ovog takmičenja će biti novotvoreni stadion u Tirani.