Fudbal: Poljaci nastavljaju ligaška takmičenja

MANCHESTER, ENGLAND - APRIL 17: Tottenham Hotspur players celebrate at the final whistle during the UEFA Champions League Quarter Final second leg match between Manchester City and Tottenham Hotspur at Etihad Stadium on April 17, 2019 in Manchester, England. (Photo by Jan Kruger - UEFA/UEFA via Getty Images)

U skoro svim zemljama u Evropi prekinuta su sportska dešavanja zbog pandemije koronavirusa, a sve to traje već skoro dva mjeseca. Ipak, situacija se smiruje u većini država, te se uskoro očekuje nastavak fudbalskih liga.

Odlične vijesti stižu iz Poljske jer će se liga u ovoj zemlji skoro sigurno nastaviti 27. maja. Predsjednik FS Poljske, Zibi Boniek, izjavio je da je vlada prihvatila njihov prijedlog, te da će klubov početi s treninzima od ponedjeljka.

“Vlada je prihvatila protokol koji smo predložili. Timovi mogu trenirati od ponedjeljka i ako sve prođe po planu utakmice će se nastaviti 27. i 28. maja. Tada će se igrati dvije kup utakmica, a 29. maja će se igrati ligaški mečevi pred praznim tribinama”, rekao je Boniek i dodao.

“Imamo deset kola do kraja i nadamo se da ćemo sve privesti kraju 19. jula. Moramo naučiti da živimo s virusom jer ako budemo čekali da ne bude niko zaražen onda nećemo igrati naredne dvije godine”.

Također, sezona bi se ovog mjeseca trebala nastaviti i u Danskoj. Također, klubovi u Danskoj odavno treniraju u grupama, a liga bi se trebala nastaviti 29. maja.

U Bundesligi čekaju od vlasti zeleno svjetlo za nastavak sezone, dok se situacija popravlja i u La Ligi jer klubovi od naredne sedmice imaju dozvolu da treniraju.