Novi slučajevi korone u BiH: 10 u Federaciji i 49 u RS-u

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu u protekla 24 sata 177 uzorka testirano je na prisustvo koronavirusa. Od toga je 10 novih slučajeva, dok je 165 uzoraka negativno.

Osam pozitivnih uzoraka je iz Maglaja i dva su iz Novog Travnika.

U Sarajeva su dvije osobe pozitivne, ali se radi o retestiranju i nisu novi slučajevi. Ranije je saopćeno da u Kantonu Sarajevo u potekla 24 sata nije bilo novozaraženih koronavirusom. Ukupno je testirano 65 uzoraka.- Trenutno je hospitalizirano sedam pacijenata. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici nalaze se dvije osobe, a u izolatoriju KCUS-a pet. Nema pacijenata na respiratorima. Ukupan broj oporavljenih u Kantonu iznosi 56, a broj aktivnih slučajeva je 42. Jučer nije bilo potpuno oporavljenih niti smrtnih ishoda – navodi se u podacima iz biltena Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

U Republici Srpskoj u protekla 24 sata testirano je 455 uzoraka, a prisustvo koronavirusa potvrđeno je kod još 49 osoba.

Kako je navedeno iz Vlade RS, 18 osoba je iz Banje Luke, osam iz Dervente, pet iz Bosanskog Broda, četiri iz Laktaša, po tri osobe su iz Kotor-Varoši, Prnjavora i Bosanske Dubice i po jedna iz Foče, Prijedora, Ribnika, Doboja i Ljubinja.

Riječ je o 26 osoba muškog i 23 ženskog spola. Dva muškarca su mlađe životne dobi, devet muškarca su srednje i 15 muškaraca je starije životne dobi. Šest žena je srednje životne dobi, dvije su mlađe i 15 starije životne dobi.

Kod 28 osoba utvrđeno je da se radi o bliskom kontaktu s osobama kod kojih je ranije potvrđeno prisustvo novog virusa, dok kod ostalih nije navedena jasna epidemiološka veza sa pozitivnim slučajem. Ukupno je 15 osoba hospitalizirano u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.