Funkcionisanje nakon ukidanja javnog prevoza

Život u Tuzli i Tuzlanskom kantonu nakon ukidanja javnog prijevoza uveliko se promijenio. Stanice prazne. Sve je manje i građana koji se kreću gradom. Osim vlastitih automobila jedina mogućnost je taxi prevoz koji je izuzet iz naredbe, uz strogo poštivanje higijensko-epidemioloških mjera zaštite. Građani podržavaju ukidanje javnog prijevoza, ali i sugerišu da poslodavci moraju misliti na radnike i obezbijediti im ugovoreni prevoz. Apel dolazi i iz resornog ministarstva i Kantonalne uprave Civilne zaštite Tuzla.


Linijski i valinijski javni prijevoz na području Tuzlanskog kantona obustavljen je 21. marta i od tog dana život građana se potpuno promijenio. Ova kao i ostale mjere dobnesene su u cilju što manjeg kretanja i grupisanja građana i prevencije širenja korona virusa. Prijevoz još uvijek obavljaju preduzeća koja su imala ugovorene prijevoze za svoje uposlenike.
!Što znači da ljidi koji imaju ugovorene prevoze kao što su zdravstveni radnici, TE, Rudnici oni saobraćaju po svom ustačljeno m redu vožnje.Čuo sam da ima problema za neke druge firme. Ukoliko imaju neka se jave ili u ministarstvo ili Krizni štab da nam kažu i da to što prije otklonimo kako bi ljudi mogli nesmetano doći na posao”, kazao je ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK, Edin Buševac.
Trenutno se sa problemom suočavaju radnici kojima ovakav vid prevoza nije omoguće. Krizni štab Tuzlanskog sutra će poslodavcima uputiti apel da iznađu rješenje i za omoguće im nesmetan dolazak na posao. I građani podržavaju ukidanje javnog prijevoza, ali da radnicima treba obeztbijediti prevoz koji rade u privatnom sektoru u nekom reduciranom obimu.
Izuzetak su taksi prevoznici. Oni svoju djelatnost i dalje obavljaju, ali uz strogo poštivanje higijensko-epidemioloških mjera zaštite koje podrazumjevaju minimalnu zaštitnu opremu vozača maska, rukavice, naočare i obavezno provođenje dezinfekcije nakon svake izvršene usluge.
Kako bi obavljali svoju djelatnost shodno odlukama Kriznog štaba taksisti i dispelerima je izdata dozvaola za rad, odnosno kretanje u vrijem policijskog sata.
“Moram da obavijestim grašane da kada je na snazi policijski sat mi nećemo primati putnike koji nemaju dozvolu za kretanje od svojih poslodavaca”, odsjeća Neim Husić, predsjednik Udruženja “Tuzla Taxi”..
U slučaju nepridržavanja pomenutih i mjera zaštite vozača, te kontinuirane dezinfekcije vozila, resorno ministarsvo će takvim taksi prevoznicima oduzimati važeće dopunske taksi oznake, a samim tim vršiti i poništenja licence za obavljanje javnog taksi prevoza putnika. Obustava javnog linijskog i vanlinijskog prevoza putnika na području Tuzlanskog kantona trajat će do ponoći 31.03.2020. godine. Hoće li biti produžena zavisi o intenzitetu širenja korona virusa i našoj samosvjesnosti.
Broj zaraženih i brzina kojom se širi koronavirus najbolji su razlog zbog kojeg trebate ostati u kući.To se posebno odnosi na one koji se ne pridržavaju samoizolacije. ZATO VAS MOLIMO OSTANITE U KUĆI.