Snažni zemljotresi pogodili Zagreb

Zagreb i okolicu u ranim jutarnjim satima pogodila su tri snažna zemljotresa. Jedna 15.-godišnja djevojčica je teže povrijeđena, pričinjena je i velika materijalna šteta. Na brojnim zgradama popucali su zidovi, dok je sa zagrebačke katedrale otpao vrh tornja. Hrvatsku su zemljotresi pogodili usred epidemije koronavirusa.

Prvi zemljotres jačine 5,5 stepena po Richteru dogodio se u 6:23 sati sedam kilometara od Zagreba, a zatim je u 7:01 uslijedio drugi jačine 5,2 stepena. Treće podrhtavanje tla osjetilo se u 7:40, a radi se o zemljotresu jačine 3,7 stepeni po Richteru.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković kazao je da je riječ o najjačem zemljotresu koji je u posljednjih 140 godina pogodio Zagreb.

– Puno je oštećenja na puno zgrada. Moramo sagledati srazmjere ovih šteta, i nastojati sve to napraviti sigurnim za ljude, jer vidim da je su na starijim zgradama jako velika oštećenja, kazao je Plenković.

Potresni prizori nakon zemljotresa zabilježeni su na ulicama Zagreba. Više osoba je lakše povrijeđeno, dok je jedna 15.-godišnja djevojčica teže povrijeđena. Građani su uznemireni istrčali na ulice. U nekim dijelovima nestalo je struje i vode, oštećena je i katedrala u centru grada kao i zgrada Hrvatskog Sabora.

Zbog nastale štete evakuisana je bolnica u Petrovoj. Nasreću, niko od pacijenata, niti od zdravstvenog osoblja nije stradao.

Na ulice Zagreba izašla je i hrvatska vojska, kako bi pomogla u raščišćavanju štete. Otežavajuća okolnost je da su Hrvatsku zemljotresi pogodili usred pandemije koronavirusa.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović uputio je poruku solidarnosti predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću u povodu zemljotresa koji je pogodio Zagreb.

„Građani Bosne i Hercegovine i ja lično u mislima i molitvama smo s Vama i građanima Hrvatske.
Iskreno se nadam da neće biti ljudskih žrtava i da će ljekari uspjeti da spase život 15-ogodišnjeg teško povrijeđenog djeteta.

Zajedno se suočavamo sa do sada nezapamćenim izazovom koji je pred nas postavila pandemija koronavirusa. Vi ste pred dodatnim problemima zbog zemljotresa“ stoji između ostalog u poruci predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

(RTVTK)