FUP: Obratiti pažnju u vezi s korištenjem ličnih podataka na internetu

SARAJEVO, 22. novembra (FENA) – Policijski službenici Odsjeka za borbu protiv kompjuterskog kriminala Federalne uprave policije (FUP) su u prethodnom periodu zaprimili više prijava i obavještenja o izvršenju tzv. “sextortion” (oblika kompjuterskog kriminala), te kontinuirano poduzimali aktivnosti na dokumentovanju takvih krivičnih djela.

Naime, pojedinci i organizovane kriminalne grupe koristeći tehnike socijalnog inžinjeringa, posredstvom interneta, prvenstveno društvene mreže “Facebook”, predstavljajući se obično kao ženska osoba, navode žrtvu na “chat” sa ciljem razmjene seksualno eksplicitnog sadržaja, a koji sadržaj snimaju bez znanja žrtve, te u nastavku iznuđuju novac, pod prijetnjom javnog objavljivanja na naprijed navedeni način pribavljenih seksualno eksplicitnih sadržaja.

U dosadašnjim istragama utvrđeno je da se napadači nalaze u Nigeriji, te da isti i nakon uplate novca od žrtve (od 500 do 5.000 eura), nastavljaju sa zahtjevima za uplatu dodatnih novčanih sredstava, a u nastavku vrše javno objavljivanje navedenih seksualno eksplictinih snimaka.

Preporuke policijskih službenika Odsjeka za borbu protiv kompjuterskog kriminala, a koje bi se odnosile na sprečavanje vršenja spomenutog krivičnog djela sugeriraju – povećano obraćanje pažnje na korištenje ličnih podataka na internetu, izbjegavanje konverzacije sa osobama čiji identitet vam je poznat isključivo preko interneta, kao i izbjegavanje dijeljenja seksualno eksplicitnih fotografija i video sadržaja sa trećim osobama na internetu, te podnošenje prijave nadležnoj policijskoj agenciji, kao i administratoru kompanije u konkretnom primjeru “Facebook Ine”, USA, saopćeno je iz FUP-a.

(RTVTK/FENA) M.L.

Pročitajte...