GIKIL predao Zahtjev za izdavanje obnovljene okolinske dozvole

Nakon što je potpisan ugovor sa ovlaštenom konsultantskom kućom, koja je zajedno sa stručnim osobama iz kompanije, u najkraćem dozvoljenom roku, pripremila svu neophodnu dokumentaciju, Federalnom ministarstvu okoliša i turizma iz Global Ispat koksne industrije Lukavac 2. oktobra je predat novi zahtjev za izdavanje okolišne dozvole. U Ministarstvu za zaštitu okoliša su nam kazali da su zahtjev primili dan kasnije i da je pokrenuta zakonska procedura. Lokalna zajednica ostaje pri stavu da Lukavcu trebaju i radna mjesta i zdrava životna sredina.
Zahtjev je pripremljen prema primjedbama i sugestijama datim u ranijem upravnom postupku koji se odnosi na izdavanje obnovljene okolišne dozvole, kao i prema metodologiji propisanoj članom 54. Zakona o zaštiti okoliša, kao i drugim propisima iz domena zaštite okoliša i preporukama Evropske unije.
Federalno ministarstvo zaštite okoliša i turizma zahtjev je već stavilo u Zakonom predviđenu proceduru. Do odluke Ministarstva u GIKIL-u vode više projekata za siguran i ekološki prihvatljiv rad. U Lukavcu podsjećaju na raniji stav, a on je, zaštita radnih mjesta, ali prije svega očuvanje zdrave životne sredine. Podnošenje zahtjeva za izdavanje okolišne dozvole bio je jedan od prioriteta, navode u GIKIL-u. Njihova očekivanja su da će Ministarstvo izdati traženu obnovljenu okolišnu dozvolu, a kako bi stvorili uvjete za odobravanje investicija i finansiranje projekata vezanih za okoliš.