Gimnastika: Održana promocija knjige “Crnci” iz FIS-a

Na FTOS Univerziteta u Tuzli promovisana je knjiga „Crnci“ iz FIS-a novinara i publiciste Branka Tomića.

Knjiga detaljno prezentira razvitak pojedinačnih uspjeha najistaknutijih gimnastičara koji su obilježili jedno sportsko vrijeme i ispisali zlatnim slovima historiju bh. gimnastike i sporta općenito.

Riječ je o sjajnoj generaciji gimnastičara krajem pedesetih i početkom šesdesetih godina prošlog vijeka koja je osvajala državna prvenstva i iz koje su mnogo bili članovi reprezentacije bivše države.

“Ekipa o kojoj knjiga govori odnosi se na ekipu koja se zvala “Crnci”. Tako su se zvali zato što su vrijedno trenirali gotovo po cijeli dan, prolijevali znoj, osvajali medalje, ali baš nisu imali tretman koji zaslužuju. Neko ko bi ih gledao sa strani rekao bi “baš crnački treniraju”. Tako su u svijetu gimnastike ali i u sportu BiH ostali pod tim imenom Crnci”, pojasnio je autor knjige Branko Tomić.

Knjiga dokumentovano osvjetljava u širem kontekstu vrhunski uspjeh bosanskohercegovačke gimnastike koja se okitila lovorikama sa najvećih svjetskih takmičenja, a domaća sportska biblioteka obogaćena je značajnim djelom koje ima evidentnu naučnu i edukativnu dimenziju, te motivirajuće ozračje za buduće gimnastičarske generacije.

Promotori knjige bili su Almir Atiković, Fadil Nadarević i Božidar Rafajlović.