Godišnjica rođenja rahmetli Alije Izetbegovića

U povodu godišnjice rođenja prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine, te osnivača i jednog od predsjednika SDA, u Sarajevu je danas održana Akadrmija “Sjećanje na Aliju Izetbegovića“ . U amfitetaru Memorijala Kovači prisutnima se obratio Bakir Izetbegović, koji se pokazujući fotografije, prisjetio ličnosti koje su pomagali BiH za vrijeme Alije Izetbegovića, potpisivanja Washingtonskog i Deytonskog sporazuma, kao i situacija koje su se dešavale dok je Alija tokom granatiranja obilazio mnoge bh. gradove.
”Da nije bilo 200.000 hrabrih mladića koji su branili državu i vjerovali Aliji ne bi bilo Bosne i Hercegovine”, izjavio je Izetbegović dodajući da Alija Izetbegović poslije Srebrenice nije ostao više isti čovjek.
Alija Izetbegović je umro 19. oktobra 2003. godine, a njegov sin Bakir Izetbegović ističe kako je bio veoma dobar otac, izuzetno strpljiv i inteligentan, stabilnog mentalnog sklopa, ogromnih interesovanja. Uz akademiju i obilazak Muzeja ”Alija Izetbegović” delegacije su na mezar prvog predsjednika Predsjedništva BiH, rahmetli Alije Izetbegovića položile cvijeće i proučile Fatihu.

 

Pročitajte...