Govedarica: Dodik je jučer od Vučića dobio jasne političke poruke

BANJA LUKA, 30.oktobra (FENA) – Milorad Dodik je jučer na sastanku u Beogradu s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dobio jasne poruke, da prestane s destruktivnim političkim ponašanjem – smatra lider SDS-a Vukota Govedarica.

Svima je, kaže, bilo vidljivo da je tokom tog sastanka, održanog na Vučićev zahtjev, Dodiku poručeno da prestane sa stvaranjem destruktivnih političkih odnosa u BiH i kočenjem reformi.

-Interes RS-a nije destrukcija, niti zastoj u reformama, već da pratiti Srbiju na njenom evropskom putu, a nikako da bude u službi određenih radikalnih bh. političara koji isključivo žele da u tom radikalizmu lično profitiraju – tvrdi Govedarica.

Podsjeća da je Vlada RS-a preuzela obaveze iz Reformske agende, ali, nažalost, optužuje srpske predstavnike u Vijeću ministara, koji rade svoj posao, da su kočničari reformi.

– Međutim, oko 80 posto aktivnosti u Reformskoj agendi je na entitetima. Stoga, Vlada RS-a svojim ponašanjem pravi probleme i Srbiji, zbog čega je Vučić morao da upozori Dodika da se prebaci na teren rješenja, a ne destrukcije – tvrdi predsjednik SDS-a.

Ukazuje da Dodik, koji je pod sankcijama SAD-a, ne bi trebao da uvlači RS u probleme.

Još neki političari u RS-u su, kaže, bili ranije pod sankcijama, ali, kako podsjeća, Mirko Šarović nikada nije bio problem RS, i nije taj problem riješavao na uštrb interesa RS-a.

-Vjerujem da će Dodik iz jučerašnjeg sastanka izvući pouke i uvažiti ono što je prioritet Srba, a ne nekih drugih destruktiig bh. političkih partija – zaključio je Vukota Govedarica.

(RTVTK/FENA) M.B.

Pročitajte...