Gračanica će biti prvi pametni grad u TK

Osim što se nada i zvaničnom statusu grada, koji bi Parlament Federacije BiH trebalo da potvrdi 1. aprila ove godine, Gračanica već uveliko priprema platformu za buduće potencijalne investicije – što iz evropskih fondova kojima će s novim statusom moći da konkuriše s projektima, što za privlačenje privatnih kompanija investitora. Korak tome je virtualni prikaz Gračanice koji je jučer predstavljen predstavnicima javnog i privatnog sektora, policije, zdravstvenih i obrazovnih ustanova i privrednicima sa područja ove općine.

Općina Gračanica je u saradnji sa servisom Rutmap razvila prvi detaljan virtualni prikaz ulica (Street View) uz interaktivnu mapu koja prezentuje objekte od privrednog, investicionog, kulturnog i turističkog značaja na području općine.

– Popularnost ovakvog načina promocije gradova i ponude uopšte, proizašla je iz sve većeg rasta broja korisnika interneta i informacionih tehnologija, ali i iz jedne potrebe za brzom i jednostavnom razmjenom informacija. Realizacija ovog projekta će omogućit kvalitetniju ponudu putem pružanja informacija koje omogućavaju olakšanu orijentaciju i filtriranje svih relevantnih informacija u svrhu unapređenja promocije objekata od privrednog, investicionog, kulturnog i turističkog značaja u općini Gračanica, istakao je načelnik Općine Gračanica, Nusret Helić.

Prije Gračanice svoju virtualnu prezentaciju dobio je glavni grad BiH, Sarajevo čije su najpoznatije ulice i objekti detaljno vidljivi na sevisu Rutmap.

– Kroz ovu saradnju prateći moderne tehnologije pri vizualizaciji i prezentaciji podataka općina Gračanica se izdvaja u korištenju novih tehnologija. Posebno nam je drago da će Gračanica ubuduće svake godine snimati virtualni prikaz ulica, te ga na taj način obnavljati. To znači da će općina Gračanica biti prva u Bosni i Hercegovini koja će krenuti sa izradom digitalne virtualne arhive što će ovu općinu činiti jedinstvenom. Ovakav arhiv će omogućiti niz benefita poput praćenja razvoja općine, raznih analiza, te pružanja aktuelnih informacija sa terena odnosno virtualnog prikaza (Street View) tekuće godine. Značaj ovakvog arhiva se ogleda u činjenici da globalni servis Google Street View još nije došao u Bosnu i Hercegovinu, ali i tome da navedeni servis ažurira virtualni prikaz u regiji znatno rjeđe nego što to čini naš servis. Za razliku od Google-a i sličnih servisa dodatnu vrijednost našem projektu daje mogućnost manipulacije i korištenja prikupljenih podataka iz lokalne infrastrukture u različite svrhe, a u zavisnosti od potreba općine. Zamislite da se sada možete vratiti 10 godina unazad i virtualno prošetati svaki metar kroz općinu ili grad. To bi bio jedinstven doživljaj za svakog građanina, a pored toga to će ostati jedinstven arhiv, istakao je Elvir Salčinović direktor servisa Rutmap.

U mnogim svjetskim gradovima izrada rješenja za pametne gradove (Smart City) postaje važan segment svih strategija i promišljanja o budućem razvoju. Kroz ovu saradnju Rutmap kao map platforma pored razvoja interaktivne mape i virtualnog prikaza(Street View) predstavlja prvi korak za modularni razvoj Smart City rješenja. Za razvoj rješenja poput pametnog parkinga, pametne rasvjete, odvoza smeća i sličnih modula neophodan je njihov prikaz na map platformi, a što je omogućeno našim projektom. Upravo to daje prednost domaćem servisu Rutmap-u pri kreiranju navedenih rješenja, a općini Gračanica završen prvi korak za buduće aktivnosti u segmentu pametnih rješenja.

Za pristup prvom detaljnom virtualnom prikazu ulica (Street View) općine Gračanica posjetite LINK.

Pročitajte...