Muzej posvećen Armiji BiH u Dubravama otvorio vrata za grupne posjete

Dvadeset sedmu godišnjicu od osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine, Drugi pješadijski rendžerski puk Oružanih snaga BiH, dočekuje uz otvaranje stalne muzejske postavke u kasarni Dubrave, na području općine Živinice. U dogovoru sa direktorima živiničkih osnovnih škola, počele su organizovane posjete učenika ovom muzeju. Danas su muzejski depo posjetile dvije grupe po 60 učenika osnovaca.

novinar Azra Mešić

Učenici Druge osnovne škole iz Živinica su među prvim posjetiteljima imali priliku vidjeti eksponate koje u ime Armije Republike Bosne i Hercegovine čuva Drugi pješadijski rendžerski puk.

– Najviše me se dojmilo oružje o kojemu sam dosta čitao i informisao se o njemu i jedva čekao da vidim uživo, jer sam planirao upisati vojnu akademiju, kaže učenik Druge osnovne škole u Žiivinicama, Nedim Nukić.

Ova grupa maturanata u devetom je razredu učila o povijesti domovine, ali vrlo malo gradiva se odnosi na period agresije i odbrane, kažu njihovi nastavnici.

– Pokazati djeci ono što je BiH je velika čar. Mi to često činimo kroz sekcije, kroz posjete muzejima, kroz posjete Centru Srebrenica Potočari, pojašnjava  Jasmila Samardžić, nastavnica historije.

Posjeta učenika organizirana je u okviru Dana otvorenih vrata, aktivnosti koje Drugi pješadijski rendžerski puk priređuje u periodu od 25. marta do 9. aprila.

– Mi očekujemo da oko 1000 djece sa područja općine Živinice posjeti ovu našu lokaciju u kasarni “Aerodrom Dubrave”. Oni imaju priliku da pogledaju spoj našeg operativnog dijela kao i muzejsku postavku vanjsku i unutrašnju postavku od 530 kvadrata gdje je postavljeno pješadijsko naoružanje, oprema, materjalno-tehnička sredstva, kaže major Almir Kuluglić, oficir za kulturno naslijeđe 2. pješadijskog rendžerskog puka Oružanih snaga BiH.

Muzejski depo u Dubravama je u potpunosti posvećen Armiji Bosne i Hercegovine. Osim eksponata oružja, dokumenata, uniformi i zastava ima i odjeljene posvećeno herojima, dobitnicima najviših ratnih priznanja, te biblioteku tematske literature i časopisa koji su štampani u vrijeme agresije i odbrane, ali i u postratno doba.

Pročitajte...