U Bihaću i okolnim gradovima nalazi se veliki broj migranata koji su trenutno smješteni na javnim površinama i van kampova. Brigu o tim ljudima preuzela je lokalna vlast. Kako bi podržao lokalne institucije u zbrinjavanju ljudi u ovoj kriznoj situaciji, Grad Beč će iduće sedmice uputiti tri tone humanitarne pomoći sačinjenu od zaliha zdravstvenih institucija i Magistratskog odjeljenja MA 48, saopćeno je iz Eurocomm-PR-a Sarajevo.

– Jučer sam ambasadoru Bosne i Hercegovine Kemalu Kozariću, simbolično uručio jedan takav paket pomoći. Ovim pomažemo bosanskim organizacijama koje na licu mjesta brinu o migrantima – izjavio je gradonačelnik Beča, Michael Ludwig i naglasio da solidarnost nije samo parola za Grad Beč, nego dio svakodnevnog života.

– Posebno u kriznim vremenima je važno da se ukaže prekogranična pomoć i pokaže međunarodna solidarnost – istakao je Ludwig.

Humanitarna pomoć se sastoji od 1.200 navlaka za jorgane, 800 navlaka za jastuke, 400 čaršafa, 400 peškira, 300 prostirki za krevet te deset paleta sa odjećom, dekama, dječijim krevetićima i pelenama, a bit će isporučena sljedeće sedmice u Bihać.