Zbog pogoršanja epidemiološke situacije: U TK pojačan nadzor provedbe higijensko – epidemiloških mjera

Iako broj zaraženih koronavirusom raste i na području Tuzlanskog kantona, uvođenja restriktivnih mjera za sada nema. Fokus je za sada stavljen na preventivne mjere, kako bi se kod građana podigla svijest o poštivanju higijensko- epidemioloških mjera. S tim ciljem od danas je pojačan policijski nadzor u tržnim centrima, kafićima i drugim objektima na području našeg kantona. Planirane aktivnosti danas su organizovane na nekoliko lokacija u Tuzli.

Novinarka: Devleta Brkić

Uvažavajući zaključak Vlade TK, a shodno preporukama Kriznog štaba ministarstva zdravstva TK zbog pogoršanja epidemiološke situacije u našem kantonu, Uprava policije MUP-a TK u saradnji sa Kantonalnom upravom za inspekcijske poslove, gradskim/općinskim inspekcijskim službama, službama Civilne zastite i Kantonalnim crvenim krstom, provodi pojačane, za sada preventivne aktivnosti usmjerene na poštivanje naredbi i preporuka Kriznog štaba.

– Planirano je pojačano prisustvo policijskih službenika, odnosno pojačani obilasci tržnih centara, ugostiteljskih i drugih objekata. Cilj navedenih aktivnosti jeste, prije svega, da upozorimo naše građane na obavezu korištenja zaštitnih maski, odnosno poštivanje svih naredbi i preporuka nadležnih tijela i organa. U pitanju je aktivnost kantonalnog karaktera, provodi se u svim gradovima i svim općinama na području TK, kazala je Amra Kapidžić, portparol Uprave policije MUP-a TK.

Od samog proglašenja pandemije koronavirusa Crveni križ Tuzlanskog kantona aktivno učestvuje u spriječavanju daljeg širenja zaraze, sa svih 13 lokalnih organizacija Crvenog križa u našem kantonu. Naime, članovi Crvenog križa učestvovali su u uspostavi trijažnih punktova ispred zdravstvenih ustanova, uz podijelu zaštitne opreme građanima. Tako je bilo i danas.

– Današnja aktivnost u kojoj Crveni križ uzima učešće jeste distribucija zaštitne opreme sa kojom mi i u novim sojevima, novim talasima nastojimo podizati svijest stanovnisštva o važnosti pravilne upotrebe zaštitne opreme, istakao je Abdurahman Aljić, uposlenik Crvenog križa TK.

S pogoršanjem epidemiološke situacije Krizni štab insistira na pojačanim kontrolama poštivanja donesenih mjera. Započet je i proces Izmjena Zakona o javnom redu i miru, kako bi se u značajnoj mjeri ojačali kontrolni mehanizmi.

– U toku su Izmjene i dopune Zakona o javnom redu i miru na području TK koji će na određeni način dati zakonski osnov i precizirati postupanje policije u svrhu zaštite zdravlja građana. Zakon je u formi nacrta, vrlo brzo očekujemo njegovo usvajanje, pojasnila je Kapidžić.

Pojačan policijski nadzor u tržnim centrima, kafićima i drugim objektima gdje se okuplja veći broj ljudi sproveden je danas na području cijelog Kantona. Iz MUP-a TK još jednom su apelovali na građane da odgovornim ponašanjem i poštivanjem naloženih mjera, doprinesu očuvanju vlastitog ali i zdravlja sugrađana.

(RTVTK)