Građani bez velikih očekivanja od novog visokog predstavnika

Blokada i nefunkcionalnost vlasti, te nepovoljne okolnosti u državi je ono što dočekuje visokog predstavnika Kristijana Šmita. Budući da je ambasador Šmit najavio da dolazi kao političar, a ne diplomata od njega se očekuje da bude direktniji i odlučniji. Ono što će on uraditi u narednih deset dana bitno će odrediti ne smo budućnost naše zemlje, već moguće i država u regionu.

Dolazak visokog predstavnika Kristijana Šmita u Bosnu i Hercegovinu je jasna poruka Evropske unije i vidna najava politike njenih članica kao i politike Sjedinjenih Američkih Država prema regionu Zapadnog Balkana, promišljanje je profesora politologije, Seada Omerbegovića. Argumentira to podatkom da je pod stagnirajućim interesom Trampove administracije za ovo područje, ojačao politički i ekonomski utjecaj Rusije i Kine.

Građani u Kalesiji npr.  pozdravljaju dolazak njemačkog diplomate, ali kako nam sami kažu, poučeni ranijim iskustvima, podozrivi su u očekivanjima.

Ono što ne urade domaći političari uradit će visoki predstavnik. Bonske ovlasti samo su put za postizanje legalnog cilja. Na krizu državne vlasti profesor Omerbegović gleda kao na jednu od posljedica privremene euforije. Podsjeća da upravo Bonske ovlasti nude rješenja za izbjegavanje dijaloga i blokade sistema. Rješenja mora biti, jer ključ za ulazak u evropsku porodicu preostalih pet država Zapadnog Balkana, nalazi se upravo u Bosni i Hercegovini.

 

Pročitajte...