Građani TK odlučuju se ljetovati u BiH

Naredbom Vlasti Hrvatske, podrazumijeva se odlazak građana iz BiH u samoizolaciju od 14 dana. Izuzeci su, one osobe koje putuju zbog neodgodivih ličnih razloga, osobe koje su prekogranični radnici te putnici koji su u tranzitu. Sve složenija epidemiološka slika u regionu, prethodila je ovakvim naredbama. Shodno tome, sve više građana TK, odlučuje se ljetovati na području BiH.

Ulazimo u mjesec kada građani već planiraju ljetovanje i odlazak na more. Provjerili smo gdje naši sugrađani planiraju ljetovati i hoće li ovog puta pandemija koronavirusa ugroziti njihove planove.

Prema podacima Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo u ovoj zemlji je u posljednje 2. do 3 sedmice zabilježen rast zaraženih koronavirusom. Konzul Republike Hrvatske u BiH, Ivan Bandić navodi da, najnovije uvedene mjere nisu uvedene da bi se nekome ograničavala ili reducirala prava, nego da se zaštiti zdravlje.

Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH konstatuje da je, s obzirom na proglašeno stanje nepogode uzrokovane pojavom koronavirusa, ugrožen položaj kako pružatelja turističkih paket–aranžmana i pružatelja pojedinačnih usluga prijevoza, tako i ekonomski položaj potrošača. Iz turističkih agencija odluku o obaveznoj samoizolaciji pri ulasku u Hrvatsku smatraju neosnovanom.

Građani TK ove godine, sve više se odlučuju ljetovati u našoj zemlji. Istražujući ljepote bh. turizma poduprijet će i domaći turistički sektor, koji je od početka pandemije u velikoj krizi.

 

Pročitajte...