Sajam “Eko-Etno BiH” održava tradiciju dugu 10 godina

Gradačac je ponovo u znaku zaštite domaće proizvodnje. Tamo je otvoren 10. Sajam organskih proizvođača „ EKO-ETNO BiH”. Ovaj put, u skladu sa situacijom vezanom uz pandemiju korona virusa, okupio je 30 izlagača. Bit će otvoren dva dana.

Već deset godina isto mjesto i isti cilj. Gradačački Sajam organske porizvodnje “Eko-etno BiH” godinama predstavlja organske proizvođače voća i povrća, ljekobilja, meda i sličnih proizvoda. Domaći proizvod je u fokusu. Međutim,  danas nije dovoljno razvijena svijest o značaju domaće proizvodnje, zaključuje jedna od organizatorica sajma – predsjednica Saveza Udruženja „ Mreža žena veliko srce u BiH“ – Almasa Huskić.

Važnost ovakvog vida proizvodnje  prepoznali su i u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede  TK.  Zbog toga, poduzeti su konkretniji koraci:

“Pokušali smo djelovati kroz poticaje. dakle, neka pomoć postoji. Za desetak dana očekujem novi program poticaja gdje će biti uključenja i proizvodnja organske hrane”, najavio je Mustafa Šakić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šuamrstva TK.

Sajam „Eko- Etna BiH“ dokaz je da je Gradačac grad koji prepoznaje i podržava organsku proizvodnju kao i promociju zdrave hrane i ishrane, istakao je gradonačelnik ovoga grada – Edis Dervišagić.

Za danas su zakazana edukativna predavanja koja će u fokusu imati proizvode kao što su med, šljiva i jabuka.

Pročitajte...