Gradonačelnik Linza odao počast žrtvama u Memorijalnom centru Potočari

SREBRENICA, 6. oktobra (FENA)  – Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić i gradonačelnik Linza Klaus Luger danas su posjetili Memorijalni centar Potočari te odali počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Gradonačelnik Linza Luger sastao se i s predsjednikom Skupštine općine Srebrenica Alijom Tabakovićem, zamjenikom načelnika Općine Srebrenica Nerminom Alivukovićem te s predsjednicom Udruženja majke “Enklave Srebrenica – Žepa” Munirom Subašić.

Nakon što je obišao kompleks Memorijalnog centra, Luger je ocijenio žalosnim da su djeca, mladići i odrasli ubijani na stravičan način.

– Za mene je zaista nezamislivo da se nakon Drugog svjetskog rata ovakav genocid desi u BiH. Političari trebaju da naprave okvire u kojima ljudi mogu dalje u budućnosti da žive bez ovakvih zločina. Ne smijemo da zaboravimo, a možemo da oprostimo. Ipak, dojmilo me se kada je kustos rekao da unatoč svemu što se desilo, mržnja ne smije da živi. To je zaista jedna ljudska veličina, ali nikad više ne bi smio da se desi ovakav zločin – istakao je za Fenu Luger.

Navodi da u gradu Linzu živi deset hiljada osoba porijekom iz Bosne i Hercegovine.

– Prije nego sam postao gradonačelnik Linza imao sam dobre odnose s BiH i posjetio sam nekoliko svojih kolega u različitim bh. gradovima, a tema je uvijek bila  genocid u Srebrenici. Ove godine su bosanskohercegovačka udruženja u Linzu organizovala “Marš mira” u znak sjećanja na Srebrenicu -naglasio je Luger.

Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić istaknuo je za Fenu da je veoma važno da se prenosi istina o genocidu počinjenom u Srebrenici.

– Tokom posjete Linzu zamolio sam gradonačelnika Lugera da dođe i posjeti Memorijalni centar Potočare i on je iskazao poštovanje spram žrtava genocida, a prisustvovao je i “Maršu” posvećenom obilježavanju genocida u Srebrenici. Linz je grad koji je primio građane BiH i zbog toga nam je važno da se gradonačelnik na licu mjesta uvjeri u ono što se dešavalo u BiH. Također, Linz je grad mira i želja nam je da Srebrenica uđe u krug prijatelja gradova mira te na taj način da se određeni broj projekata realizira ovdje – kazao je Salkić.

(RTVTK/FENA) M.L.

Pročitajte...