Groznice Zapadnog Nila nema bez komaraca

U Srbiji je registrirano 126 slučajeva obolijevanja od groznice Zapadnog Nila, dok je 11 pacijenata umrlo od te bolesti saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije. U Hrvatskoj su zabilježena četiri slučaja. U Bosni i Hercegovini zvanično nema zaraženih ovim virusom, ali iz Zavoda za javno zdravstvo sa sjedištem u Tuzli, pozivaju na oprez u područjima gdje ima komaraca, koji ovaj virus prenose.

novinar Azra Mešić

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje i najviše se javlja u razdoblju najveće aktivnosti komaraca. Njihova staništa su uz stajaće vode i na takvim mjestima vreba najveća opasnost od zaraze koju prenose komarci. Za razliku od susjednih Srbije i Hrvatske Zavodu za javno zdravstvo FBiH ove godine nije prijavljen niti jedan slučaj oboljelih od ovoga virusa. Stabilno je, kažu u kantonalnom Zavodu u Tuzli.

– Na području TK nije zabilježen nijedan slučaj infekcije virusom Zapadnog Nila, a koji se prenosi putem komaraca, kaže Blaško dr. Topalović, epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo TK.

U zadnjih pet godina tri su osobe zaražene ovim virusom na području Federacije Bosne i Hercegovine i to to dije osobe 2013. godine i jedna 2014. godine.

– Ove bolesti nema ako nema komaraca. Prenos sa čovjeka na čovjeka je nemoguć. Prenos sa ptice na čovjeka je nemoguć. Kod većine slučajeva bolest prolazi bezazleno, ali kod starijih osoba i dijabetečara teža je klinička slika, a smrtnost se kreće između 3 i 5 posto, dodaje dr. Topalović.

Od virusa Zapadnog Nila možemo se zaštititi na način da maksimalni izbjegavamo područja gdje ima komaraca ili nanošenjem sprejeva, ulja i krema čiji mirisi odbijaju komarce na kožu, napominju u kantonalnom Zavodu za javno zdravstvo. Ličinke komaraca moguće je uništititi larvicidima, a njihova staništa tipa žardinjera, bačvi, kanti, iskorištenih limenki i drugih posuda u kojima se zadržava voda dovoljno je samo isprazniti i ostaviti suhima.