Guterres: Bliski istok je “zamršeni čvor”

– Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres apelovao na jedinstvo zbog rastućih kriza, sukoba i globalnih terorističkih prijetnji, naglasivši da u svijetu konstantno raste broj oružanih sukoba i kriza

MINHEN (AA) – Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres izjavio je da se Sirija suočava s ozbiljnim rizikom raspada, javlja Anadolu Agency (AA).

“Vidimo da se Sirija suočava s rizikom raspada”, rekao je Guterres u obraćanju na 54. Međunarodnoj konferenciji o sigurnosti u Minhenu.

Upozorio je da sve veći sukobi u svijetu dovode do ozbiljnih kršenja međunarodnog prava i osnovnih ljudskih prava.

Apelovao je na jedinstvo zbog rastućih kriza, sukoba i globalnih terorističkih prijetnji, naglasivši da u svijetu konstantno raste broj oružanih sukoba i kriza.

Istakao je da se svijet suočava i s prijetnjom nuklearnog programa Sjeverne Koreje, apelujući na Washington i Pyongyang da sjednu za pregovarački stol i vode “razumne” pregovore.

Naglasio je kako je Bliski istok zbog učestalih kriza postao “zamršeni čvor”, napominjući da se cijeli region nalazi u vrlo kompleksnom stanju.

“Naprimjer, mirovni proces između Izraela i Palestine nalazi se u ćorsokaku”, rekao je Guterres.

Istakao je kako je dvodržavno rješenje jedini put prema postizanju konačnog rješenja za izraelsko-palestinsko pitanje.

Podsjetimo, Konferenciji u Minhenu prisustvuje 30 šefova država i vlada, a teme se odnose na rasprave o glavnim međunarodnim sigurnosnim izazovima i fokusirane su i na prijetnje po međunarodni liberalni poredak, konflikte na Bliskom istoku i kontrolu naoružanja s akcentom na nuklearni program Sjeverne Koreje.

Konferencija o sigurnosti u Minhenu je prvi put održana 1962. godine.