Zvizdić: BiH je dio globalne koalicije protiv terorizma (VIDEO)

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić učestvuje na 54. međunarodnoj konferenciji o sigurnosti koja je danas počela u Minhenu.

Konferenciji prisustvuje 30 šefova država i vlada, a teme se odnose na rasprave o glavnim međunarodnim sigurnosnim izazovima i fokusirane su i na prijetnje po međunarodni liberalni poredak, konflikte na Bliskom istoku i kontrolu naoružanja, s akcentom na nuklearni program Sjeverne Koreje.

Zvizdić je istaknuo da je BiH dio globalne koalicije u borbi protiv terorizma, naglasivši da su svi u opasnosti od terorizma kako u regionu tako u Evropi i svijetu.

– Važni su zaključci ili smjernice koje ćemo čuti kao produkt konferencije na kojoj prisustvuje više od 30 šefova država i vlada, kao i desetine te stotine predstavnika asocijacija, instituta i organizacija koje se bave pitanjem sigurnosti. Konferencija ima dugu tradiciju i u konačnici uvijek da jasne smjernice ili modele djelovanja kako bi se nivo sigurnosti povećao u Evropi, ali i u cijelom svijetu – rekao je Zvizdić.

Dodao je da je u fokusu konferencije odnos između Evropske unije i NATO pakta, koji dijele iste vrijednosti i imaju iste ciljeve, ali je naglasio da EU postaje sve značajniji globalni ‘igrač’ u borbi protiv terorizma.

– Praktično planeta je postala globalno selo, niko ne može biti zaštićen od terorističkih ili drugih sigurnosnih prijetnji, a namjera BiH je da budemo dio globalne koalicije za povećanje nivoa sigurnosti i da sarađujemo sa zemljama u regionu posebno u EU kako bismo kroz pravovremenu razmjenu podataka i sinhornizirano djelovanje očuvali nivo stabilnosti BiH i zapadnog Balkana – poručio je.

Kaže sutra je dan rezervisan za bilateralne susrete te da je danas imao priliku da se susretne s kancelarom Austrije i premijerom Bugarske, koja presjedava EU i da je to prilika da se na marginama obave susreti i razgovara o evropskoj budućnosti BiH.

– BiH je u posljednje tri godine prešla put koji se očekivao u zadnjih 15 godina, uspjeli smo na neki način kondenzovati ono što je propušteno u posljednjih deset godina i zaista smo napravili vrlo značajne pomake na putu evropskih integracija, to su svi primjetili, na neki način imamo i pohvale i BiH sada polako sustiže dinamiku zemalja regiona zapadnog Balkana – potcrtao je Zvizdić.

Apelira da evropske integracije ostanu u fokusu, da sve snage kako javnog teko i civilnog sektora u državi se angažiraju na realizaciji najvažnijeg vanjskopolitičkog cilja, a to je članstvo u EU.

– Isključivo koristim razgovore za važne teme a to su evropske integracije BiH s očuvanjem stabilnosti. Tu je svakako ekonomski razvoj, odnosno prezentacija potencijala BiH kako bismo privukli što više stranih investitora – zaključio je Zvizdić.

Konferencija o sigurnosti u Minhenu je prvi put održana 1962. godine.

Pročitajte...