Gutić: Perspektive Banovića su one industrije u kojima postoji tradicija

Nova radna mjesta. Privlačenje investitora i pokretanje privrede. UIaganje u putnu infrastrukturu i kvalitetnije vodosnadbjevanje. Izgradnja nove toplane. Ovo su neki od projekata koji će biti u fokusu novog načelnika općine Banovići, Bege Gutića. Podrška razvoju RMU Banovići, neizostavna je, jer je načelnik Gutić svjestan da je Rudnik neodvojivi dio Banovića.

Pokretanje privrede u Banovićima najvažniji je projekt novog načelnika općine, Bege Gutića. Razvoj RMU Banovići okosnica je tog razvoja. Rudnik bi mogao biti inkubator i pokretač privrednog razvoja. Šanse postoje i u drugim granama industrije.

– Perspektive Banovića su one industrije u kojima postoji tradicija, a to su metalna, tekstilna i drvna industrija – ističe Bego Gutić, načelnik Banovića.

Općina Banovići snažno će podržati i projekt gradnje termoelektrane Banovići, jer bi to obezbijedilo budućnost Rudnika.

– Ono što ja smatram da treba uraditi je da se promjeni koncept rada na izgradnji TE Banovići. Smatram da ovaj projekt treba da vodi FBiH – dodaje Gutić.

Planirana je i podrška razvoju sporta, te ulaganja u klubove po kojima su Banovići nekada bili poznati… Rukomet, fudbal, košarka… Od infrastrukturnih projekata planiraju veća izdvajanja za lokalne puteve, vodosnadbjevanje…

– Pitanje grijanja je, također, jedan od problema. Banovići plaćaju najskuplje grijanje. Potrebna je izgradnja nove toplane – smatra Gutić.

Plan načelnika Gutića je otvaranje 500 radnih mjesta u naredne četiri godine kako bi mladi ljudi ostali u ovom gradu. Prema podacima sa kojima raspolaže, iz Banovića je u proteklih 10 godina otišlo 2.000 mladih ljudi.

Pročitajte...