RMU Banovići: Naredne godine nastavak investicionih ulaganja

Pored brojnih problema koje je izazvala pandemija Covid 19, RMU Banovići poslovnu je godinu završio sa pozitivnim poslovanjem. Kolektivnim ugovorom radnicima je povećana plata za 8 posto, dok je topli obrok povećan sa 10 na 14 KM. Za ova povećanja RMU je isplatio oko 10 miliona KM. Poslovanje je bilo otežano, jer su neki od najvećih klijenata Rudnika smanjili ranije ugovorene količine uglja.

Pandemija je za rudare posebno specifična budući da se u jami teško pridržavati propisanih epidemioloških mjera. Rudnik je, s tim u vezi, skratio radno vrijeme za sat vremena, da ne bi dolazilo do susreta između dvije smjene u pogonima. Tokom 2020. mnogo je uloženo u modernizaciju. U povodu Dana rudara na površinskom kopu Turija u Rudniku mrkog uglja Banovići u probni rad je pušten transportni sistem čija je vrijednost 51 milion KM. Drobilično postrojenje sa dvije drobilice i kompletnim transportnim sistemom za RMU Banovići izgradio je TTU Energetik.

– To je jeftiniji transport u odnosu na kamionski. Tako da u konačnici poslije završetka radova u PK Turija gdje taj transportni sistem prevješta iz PK Grivice gdje će se odvoziti ta ista jalovinska masa će se vraćati u PK Turija da se zapuni krater – ističe Fadil Kudumović, direktor RMU Banovići.

Menadžment RMU Banovići će se bazirati na nabavku mašina neophodne za brži i sigurniji rad. U toku su tenderske procedure nabavke 4 buldozera i još jednog gredera.

– Na separaciji imamo sita i drobilice, također koji su planirane. U ovoj godini je planirana drobilica. Bio je raspisan i tender. U narednoj godini što se tiče TS dolazi nam jedan odlagač koji je potpisan ugovor u ovoj godini u vrijednosti od 13 miliona KM bez PDV-a. On u maju mjesecu dolazi u Banoviće – dodaje Kudumović.

U podzemnu eksploataciji će biti uloženo oko 10 miliona KM investicija u narednoj godini. Bit će nabavljeni transporteri i otvoren novi pogon JUG 4 . Novi menadžement ne odustaje ni od projekta gradnje TE u Banovićima, koja će ovom rudniku, ali i lokalnoj zajednici, osigurati budućnost.

Pročitajte...