GV Tuzla: Usvojena informacija o radu gradskog pravobranilaštva u 2017. godini

Na sjednici Gradskog vijeća Tuzle, između ostalog, razmatrane su i prihvaćene Informacije o radu gradskog pravobranilaštva u prošloj godinii te o realizaciji akcionog plana ravnopravnosti spolova općine Tuzla u periodu od 2013. godine do 2016. godine. najviše polemike među vijećnicima izazvala je informacija o realizaciji projekata iz oblasti razvoja poduzetništva.

Sa 28 glasova ZA, vijećnici GV Tuzla, usvojili su informaciju o radu gradskog pravobranilaštva u prošloj godini. Nakon toga, razmatrali su informaciju o realizaciji akcionog plana ravnopravnosti spolova općine  Tuzla od 2013. do 2016. godine. Vijeće je uputilo urgenciju da se prilikom odabira određenih kandidata vodi računa o jednakopravnosti i spolnoj zastupljenosti. Također, s obzirom na to da je primjećeno povećanje broja slučajeva nasilja u porodici, nad osobama ženskog spola, kako su istakli u vijeću, pokrenuće se inicijativa za očuvanjem sigurnih kuća. Usvojena je i informacija o realizaciji projekata iz oblasti razvoja poduzetništva.

  • Dati su neki pozitivni komentari, neki negativni komentari, milsim da je to dobro, da će to na taj način, u ovom nekom demokratskom svijetu uticati na poboljšan rad službi i kompletne administracije gradske uprave, pa i smaog gradskog vijeća i svih ostalihpolitičkih subjekata kako bi se iznašlo rješenje. I kako je rekao jedan od vijećnika da se stvori klima da Tuzla postane mjesto koje će svim svojim karakterisitkama privlačiti ljude, za život, za ekonomski razvoj i obrazovanje, rekao je Aleksandar Vujadinović, predsjedavajući GV Tuzla.

Na dnevnom redu su se između ostalog, do zaključenja priloga, našle informacije o organizovanosti i opremanju službi zaštite i spašavanja, te o stanju klizišta u prošloj godini na području grada Tuzle. Raspravljano je  također i o nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uslovima i postupku legalizacije bespravno izgrađenih objekata.

Pročitajte...