Hadžiavdić: O budžetu FBiH može odlučivati “stari” saziv Doma naroda

Sekretar Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Izmir Hadžiavdić smatra da dosadašnji „stari“ saziv tog Doma može odlučivati o budžetu FBiH za 2019. godinu. Hadžiavdić je za Fenu rekao da članovima dosadašnjeg saziva, do uspostave novog, još traju obaveze, a ne samo prava iz tog statusa.

Po njegovim riječima, moguće je, dakle, da u dvodomnom Parlamentu FBiH o budžetu odlučuju novi saziv Predstavničkog doma i „stari“ saziv Doma naroda.

Poznato je da budžet ne može stupiti na snagu dok ga ne odobre oba doma, a u Parlamentu Federacije BiH je jedan Dom odmakao u procesu konstituiranja u novom mandatu, dok drugi nije ni započeo taj proces. Predstavnički je, naime, konstituiran u smislu da su poslanici položili zakletvu i imenovali predsjedavajućeg, dok konstituirajuća sjednica novog saziva Doma naroda još nije održana niti se zasad nazire njen datum.

Za narednu srijedu je “novi” Predstavnički dom najavio vanredno zasjedanje radi rasprave o prijedlogu budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2019. godinu. Predsjedavajući Doma Elvir Karajbić naglašava da Federacija do 31. januara mora dobiti ovogodišnji budžet ili odluku o privremenom finansiranju jer, u protivnom, dolaze u pitanje finansijski tokovi u entitetu.

Takođe u srijedu, 9.januara, Karajbić je sazvao i redovno zasjedanje kao nastavak ranije započetog procesa konstituiranja Predstavničkog doma. Treba imenovati još članove radnih tijela, kao i dvoje dopredsjedavajućih Doma, što neće biti moguće ako ne budu dostavljeni kadrovski prijedlozi za te funkcije.

I u tom slučaju kadrovski nekompletiranog rukovodstva, novi saziv Predstavničkog doma može odlučivati o budžetu, kaže Karajbić, podsjećajući da su novoizabrani poslanici već i formalno prihvatili mandate nakon općih izbora u Bosni i Hercegovini održanih u oktobru prošle godine.

Pročitajte...