Helikopter OS BiH gasi požar u Tuzli

I protekla noć je bila puna neizvjesnosti za stanovnike mjesnih zajednica koje se nalaze u blizini požarišta. Riječ je od oko 300 dunuma obradivog i šumskog područja, od Ravne Trešnje, Krojčice, Kužića do Husina. Iako su vatrogasci iz nekoliko općina i gardova Tuzlanskog kantona veći dio opožarenog područja lokalizovali, u blizini Miladija i Husina požar je jučer ponovo aktiviran. Kantonalni i gradski štab Tuzle jedini spas su vidjeli u angažovanju helikoptera Oružanih snaga BiH. Stoga su Federalnoj upravi CZ uputili molbu da se ista uputi ministarstvima bezbjednosti i odbrane, odnosno Predsjedništvu BiH koji ” “Složili smo se da je potreba da se angažuju OS kao potpora civilnim strukturama.To je jučer urađeno na zahtjev Štaba CZ Grada Tuzla i KŠ CZ. I procedura je provedena ekspresno s obzirom da smo mi u jednom stanju pripravnosti zbog drugih stvar. Hlikopter je iz Sarajeva poletio u 7 sati i on će ostati danas ovdje na zadatku dok ne ispuni svoju misiju”, kazao je Mijo Krešić, zamjenik ministra odbrane BH.
U nekoliko naleta helikoptera veći dio nepristupačnog terena je stavljeno pod kontrolu. Opskrba gorivom helikoptera vrši se na aerodromu Dubrave, a vodom iz jezera Modrac.
“I evo danas djeluju oružane snahe i gase ostatak od jučerašnjeg požara.Štete su velike, al auspjeli smo spasiti objekte i nije bilo ljudskih žrtava što je najvažnije. Evo i ovdje u Miladijama, gdje je vatra bila skroz blizu, objekti su čitavi,”, navodi Zoran Jovanović, v.d. direktor KU CZ.
“Dobili smo podršku oružanih snaga. Sad ćemo vidjeti kakvi će biti efekti. Pomagale su nam brojne vatrogasne jedinice iz TK. Vidjet ćemo šat će učiniti helikopteri iz zraka. Važno je da pokvase ta nepristupačna mjesta. Do sada smatram najvećim uspjehom da su naši vatrogasci odbranili kuće naših sugrađana. Ovo dugo traje, ima vjetra i zato smo tražili intervenciju OS BIH, kazao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.
Nakon intervencije helikoptera vatrogasci Vatrogasne jedinice Tuzla nastavljaju sa kontrolisanjem terena. S obzirom da je riječ o velikom pojasu opožarenog područja jasno je da će i dalje biti angažovani svi pripadnici ove jedinice.