Hoće li preporučeno smanjenje marži na hljeb, brašno i mlijeko dovesti do pojeftinjenja?

Vlada FBiH preporučila je nadležnim kantonalnim organima da u roku od 15 dana donesu odluke kojima bi bila snižena visina maksimalnih marži u trgovini za sve vrste brašna, hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvoda i mlijeka. Za ove proizvode preporučeno je određivanje maksimalne veleprodajne marže do osam odsto i maksimalne maloprodajne do deset odsto na nabavnu cijenu.

Novinarka: Devleta Brkić

Vlada Federacije BiH usvojila je informaciju o mjerama neposredne kontrole cijena iz nadležnosti kantona u Federaciji BiH, odnosno preporučila smanjenje marži na hljeb, brašno i mlijeko. Predsjednica Udruženja potrošaca Klub potrošača Tuzlanskog kantona Gordana Bulić kazala nam je da je još uvijek rano govoriti o tome šta će usklađivanje marži značiti za krajnjeg potrošača, dodajući da marža služi za pokrivanje svih trgovinskih troškova.

– Naravno oni veći trgovci koji imaju veći promet, veći obim prodaje i više objekata, oni mogu da rade sa manjim maržama. Manji trgovci zbog manjeg prometa, da bi nadoknadili svoje trgovinske troškove idu sa većim maržama. Isto tako zavisno kakve je ko imao investicije u trgovinu, radnu snagu, objekte, tako da je vrlo upitno šta će to značiti za potrošača, dodala je Bulić.

Bulić ističe da u slučajevima kada se marža ograničava glavnu riječ vode oni koji imaju veće stope marže.

– Nažalost, može se očekivati da kod malih trgovaca, kod kojih potrošači kupuju da cijene porastu, te da veliki trgovci koji imaju veće troškove poslovanja budu jako nezadovoljni, i da oni trgovci koji imaju približno troškove preporučenoj stopi od 8 posto da budu zadovoljni. Sa stanovištva ljudskih prava svi bismo bili izjednačeni, imali bi istu stopu marže u Mostaru, Zenici i Tuzli, što ne znači da bi imali iste cijene, zaključila je naša sagovornica.

U informaciji Vlade FBiH istaknuto je da su i dalje na snazi odluke o mjerama neposredne kontrole cijena kantonalnih vlada za proizvode iz njihove nadležnosti. Sagledavanjem važećih odluka kantonalnih vlada utvrđeno je da su u pojedinim kantonima propisane visoke trgovačke marže. Npr, u Zeničko-dobojskom kantonu maksimalna veleprodajna marža za hljeb iznosi 17 posto, a maksimalna maloprodajna 12 posto, u Srednjobosanskom kantonu maksimalna veleprodajna marža za ulje iznosi osam posto, a maloprodajna 20 posto. U ostalim kantonima visina maksimalnih marži određena je uglavnom u rasponu od osam do deset posto.

Građane Tuzle pitali smo očekuju li da će usklađivanjem marži na hljeb, brašno i mlijeko doći do pojeftinjenja pomenutih namirnica.

Anketa

Zaključak Vlade FBiH o smanjenju marži na hljeb, brašno i mlijeko stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u “Službenim novinama FBiH”.

(RTVTK)

Pročitajte...