Hodžić: Snažni smo samo ako imamo cjelovit razvoj

Neiskorištena školska imovina, obradivo zemljište zarobljeno u procesu stečaja, mogućnost subvencioniranja potrošnje električne energije za rad prečistača otpadnih voda, neke su od tema o kojima je razgovarano na današnjem sastanku delegacije Vlade Tuzlanskog kantona i gradonačelnika Gradačca Edisa Dervišagića. Premijer TK, Kadrija Hodžić ovo je prilikom podsjetio i na činjenicu da je Gradačac dobitnik jedne od najvažnijih nagrada “GLOBALLOCAL”, koja se odnosi na kreiranje pozitivnog okruženja u razvoju poduzetništva.

Gradačac je u proteklom periodu implementirao jedan od najvećih projekata u novijoj historiji u ovoj lokalnoj zajednici. Radi se o projektu „Vodosnabdijevanja Gradačca“ u okviru kojeg je rekonstruisano postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, izgrađeno 100 km nove vodovodne mreže, 40 km nove kanalizacione mreže. Problem Gradačca, ali i ostalih lokalnih zajednica koje imaju prečistač otpadnih voda je potrošnja električne energije, što utiče na cijenu prečišćene vode, a za to trenutno nema subvencije iz vodnih naknada.

– Smatramo da je opravdan zahtjev da to uđe kao prioritet kad raspodjele sredstava prema lokalnim zajednicama i drago mi je što sam čuo da postoji dobra volja da to tako bude – ističe Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca

Vahidin Smajlović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK predložio je da Gradačac, Srebrenik i Živinice upute zajedničku inicijativu u kojoj bi predložili subvenciju potrošnje električne energije za prečištače otpadnih voda, kroz vodne naknade.

– Obzirom na važnost tih prečistača i svakako da ćemo to razmotriti – dodaje Smajlović.

Ono što je potrebno Gradačcu je i prenamjena 7 neiskorištenih školskih objekata, od kojih se jedan nalazi na lokalitetu jednog od najvažnijih kulturno histrijskih spomenika BiH, a to je Kula Husein-kapetana Gradaščevića. Najveće prirodno bogatstvo u Gradačcu je poljoprivredno zemljište, a trenutno se grad ne može raspolagati odradivnim zemljištem koje je u procesu stečaja.

– Akcenat smo stavili na pitanja raspolaganja obradivih poljoprivrednih površina grada Gradčac za koja smatramo da su naše najveće prirodno bogatsvo i da se u ovom momentu nedovoljno koristi u svrhe u koje treba dsa se koristi. I milim da smo otvorili pitanje koje ćemo u narednom periodu uzeti kao prioritet u rješavanju – dodaje Dervišagić.

Na sastanku je premijer TK Kadrija Hodžić, podsjetio da je Gradačac prepoznat kao mjesto za kreiranje pozitivnog ambijenta za razvoj poduzetništva te su, na Međunarodnom ekonomskog formu 2019. godine, proglašeni za najbolju lokalnu zajednicu. Dodatni ekonomski rast bit će moguć gradnjom autoputa Tuzla-Brčko-Orašje za šta se trenutno vode pregovori. Delegacija Vlade TK obišla je firmu koja se bavi preradom mlijeka i koja posljednjih godina u proces modernizacije proizvodnje uložila skoro 10 miliona KM. Inače, trećina mlijeka koje se prodaje u BiH dolazi upravo iz Gradačca. A odijela i konfekcija iz Gradačca u ponudi je kupcima širom Evrope i svijeta. Gradačac je ponosni vlasnik i Certifikata za povoljno poslovno okruženje, koje privrednike motivira na stalna ulaganja i proširenja proizvodnje.

Pročitajte...