Koronavirus u TK: Evidentiran 101 novi slučaj zaraze, preminulo 11 osoba

Iz dana u dan epidemiološka situacija na području našeg kantona se usložnjava. Tome svjedoči povećan priliv pacijenata kojima je potrebno bolničko liječenje na UKC Tuzla. Trenutno su na UKC-u Tuzla hospitalizirano 190 osoba, dok je 6 na mehaničkoj ventilaciji. Kako nam je kazala akademkninja Mirsada Hukić, specijalista mikrobilogije jedini način da se virus stavi pod kontrolu jeste imunizacija, s kojom je naša zemlja nažalost u zaostatku.

Novinarka: Devleta Brkić

Borbu sa koronavirusom u Tuzlanskom kantonu u posljednja 24 sata izgubilo je 11 osoba, potvrđeno je iz Zavoda za javno zdravstvo TK. Prema posljednjim podacima obrađeni su rezultati za 386 testiranih osoba od kojih je 101 pozitivna na SARS COV-2. Hospitalizirano je 190 osoba, dok je 6 na respiratoru. Kako nam je kazala akademkinja prof.dr. Mirsada Hukić, specijalista mikrobilogije virusi se brzo mijenjaju, pojavljuju se novi sojevi, nove varijante koje imaju moć da se brže prenose. To je, dodaje, jedan od razloga zbog kojeg se svakodnevno pogoršava epidemiološka situacija u BiH.

– Sad je vjerovatno koncentracija virusa i veća, jer je puno ljudi inficirano. Infektivna doza je daleko veća. Kada ste u kontaktu u sredini gdje ima puno virusa, organizam nema vremena da se spremi za neki adekvatan imunološki odgovor, tako da je evidentno da se virus brže širi, da imamo zbilja ozbiljnu situaciju u BiH, dodala je akademkinja Hukić.

BiH je, naglašava naša sagovornica, nažalost u zaostaku kada je riječ o imunizaciji. Upravo je, smatra, vakcinacija ključ borbe protiv pandemije, i to energična vakcinacija koja će imati veliku obuhvat stanovništva.

– Najmanje 60/70 posto stanovništva, i to je malo, ali kada bi bar to postigli mogli bi malo da pratimo, odnosno da kontrolišemo situaciju sa virusom. Do tada ove epidemniološke mjere koje su propisane moraju da se poštuju. Nas niko ne može sačuvati od nas samih. Mi sami moramo da svatimo ozbiljnost situacije i da svako na svom nivou poduzme ono što može. Virus poduzima, virus ne želi da bude zaustavljen. Virus se mijenja, nalazi puteve, širi se brzo a mi mu to dozvoljavamo, istakla je Hukić.

Ukoliko se epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu nastavi usložnjavati, najmnogoljudnijem kantonu u FBiH prijeti djelimično zatvaranje. To bi podrazumijevalo omogućavanje rada samo prodavnica prehrambenih proizvoda, apotekama, benzinskim pumpama i ustanovama koje su esencijalne važnosti za građane. Akademkinja Hukić smatra da lockdown nije najadekvatnije rješenje.

– Mnoge zemlje ga primjenjuju. Mislim da nas on baš ne bi mnogo usrećio. Mi bi morali kontrolisati svoje granice i kretanje ljudi. Naša privreda i sve leglo je na koljena, i ako imamo i lockdown a ne poštujemo mjere nećemo ništa postići, zaključila je naša sagovornica.

Životnu bitku sa koronavirusom u TK od početka epidemije do danas izgubilo su 780 osoba. Trenutno je u našem kantonu 1.890 pozitivnih na koronavirus.

(RTVTK)

Pročitajte...