Hohmann pohvalila jasan stav reisu-l-uleme i IZ-a o ekstremizmu

SARAJEVO, 17. oktobra (FENA) – Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović primio je jučer u posjetu ambasadoricu Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Christiane Hohmann s kojom je razgovarao o međunarodnoj konferenciji „Odgovornost religija za mir“, javila je danas MINA.

Na konferenciji su učestvovali i predstavnici Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dok je poglavar IZ reisu-l-ulema Kavazović bio jedan od uvodničara.

Kako je istaknuto, konferencija je organizirana na zavidnom nivou s nadom da će polučiti značajne rezultate.

Konferencija „Odgovornost religija za mir“ održana je od 21. do 23. maja u Berlinu i okupila je više od 100 učesnika iz 53 različite države svijeta s ciljem otvaranja dijaloga među uticajnim ličnostima i predstavnicima vjerskih zajednica iz Evrope, Bliskog i srednjeg istoka kao i Sjeverne i Južne Afrike, kako bi se podvukao mirotvorni potencijal religija.

Hohmann je pohvalila i jasan stav reisu-l-uleme i IZ-a o ekstremizmu i sljedbenicima ekstremnih ideologija što, kako je kazala, demantira izjave o navodnom ekstremizmu u Bosni i Hercegovini koje se plasiraju izvana.

(RTVTK/FENA) J.Č.

Pročitajte...