Hrizostom: Rođenje Hrista je praznik dobre volje koju Bog objavi ljudima (VIDEO)

BOSNA I HERCEGOVINA

Hrizostom: Rođenje Hrista je praznik dobre volje koju Bog objavi ljudima (VIDEO)

Foto FENA/Almir Razić

SARAJEVO, 7. januara (FENA) – Sveta arhijerejska božićna liturgija održana je u Sabornoj crkvi rođenja presvete Bogorodice u Sarajevu, a služio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

On je, upućujući božićnu poslanicu vjernicima, kazao da rođenje Isusa Hrista jeste praznik dobre volje koju Bog objavi nama ljudima.

– Neka Bog danas blagoslovi sve nas kako bismo mogli razumjeti tajnu rođenja Bogomladenca Hrista. Ovaj praznik podsjeća nas na njegovo krajnje smirenje i uniženje, a ljubav i dobru volju prema svima i svakome – kazao je mitropolit Hrizostom.

Dodao je da „danas slavimo tajnu ovog velikog praznika“.

– Neka Gospod blagoslovi da razumijemo ovu tajnu božanske ljubavi i da njega Bogomladenca Hrista kao i ljubav Božiju i mir Božiji smjestimo u srca naša – poručio je mitropolit dabrobosanski.

Čestitao je Božić vjernicima riječima „Mir Božiji, Hristos se rodi“, a posebne čestitke je uputio bolesnima, siromašnima, obespravljenima…

Pročitana je i poslanica patrijarha srpskog Irineja u kojoj se, između ostalog, navodi da „spasenje o kojem govori simbol vjere prevazilazi svako ljudsko očekivanje“.

– Gospod Isus Hristos govori „poznat ćete istinu i istina će vas osloboditi“. Svako ko čini grijeg, rob je grijehu. Mi smo slobodni u pravom smislu riječi onda kada idemo putem vrlinskog života koji izvire iz stvaralačke zajednice ljubavi sa Bogom. Nasuprot tome, zloupotreba darova Božijih i potencijala koje imamo, kao izbor pogrešnog stila života, razara našu slobodu, nipodaštava našu ličnost, proizvodi osjećaj praznine i besmisla i naposljetku vodi u duhovno ropstvo – navodi se u poslanici.

Sloboda je, ističe se, sloboda za Hrista, za drugoga, za život i zdravlje, sloboda za vječnost.

– Takvu slobodu nam može dati jedino Bog, jer je upravo on sloboda, smjelost i snaga – navodi se, između ostalog, u poslanici patrijarha srpskog Irineja.

Pravoslavni vjernici koji poštuju julijanski kalendar danas slave Božić – rođenje Isusa Hrista.

Pročitajte...