Hrvatska: Prvi slučaj korona virusa potvrđen u Zagrebu

– Potvrđen je prvi slučaj korona virusa kod hrvatskog državljanina koji je boravio u Milanu i koji ima blage znakove bolesti, riječ je o bolesniku mlađe životne dobi koji je boravio na području Italije od 19. do 21. veljače/februara

ZAGREB (AA) – Prvi potvrđen slučaj korona virusa potvrdio je hrvatski premijer Andrej Plenković koji je s ministrima održao u Banskim dvorima izvanrednu konferenciju za medije na ovu temu, javlja Anadolu Agency (AA).

U 11.50 sati potvrđen je prvi slučaj korona virusa kod hrvatskog državljanina koji je boravio u Milanu i koji ima blage znakove bolesti, potvrdio je hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš i dodao kako je riječ o bolesniku mlađe životne dobi koji je boravio na području Italije od 19. do 21. veljače/februara.

“Dobro je da smo na vrijeme digli razinu pripravnosti i bili angažirani”, rekao je Plenković te poručio kako će hrvatska javnost o svemu na vrijeme biti informirana.

“Koncentrirat ćemo se na kontakte koje je imao mladić”, kazao je Beroš te najavio kako Hrvatska diže razinu pripravnosti u borbi protiv virusa na viši stupanj.

Bolest je slična običnoj gripi i ne očekuje se pobol veći od infekcije gripe, rekao je ministar zdravstva.

Beroš će danas posjetiti Italiju, Rim, kako bi se upoznao s načinom na koji Italija sprečava širenje virusa unutar zemlje te da se ostvari što bolja komunikacija sa susjednim zemljama.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je kazao kako je hrvatska policija spremna za poduzimanje svih potrebnih izvanrednih mjera, kako na graničnim prijelazima, tako i u ostatku zemlje, po uzoru na europske zemlje poput Francuske, velike Britanije, Njemačke i koje su uspješno suzbili naglo širenje virusa.

Za devet hrvatskih građana koji su stigli iz Italije i koji se nalaze u karanteni u Rijeci nema još rezultata testa.

Premijer Andrej Plenković izjavio je da je u Hrvatskoj potvrđen koronavirus i nalazi se u Zagrebu. Radi se o mlađem čovjeku. Njegovo stanje je dobro, rekao je nakon sastanka Nacionalnog stožera civilne zaštite i napomenuo da će javnost biti promptno izvješćivana o svemu što je bitno.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je da je koronavirus potvrđen kod muškarca koji je između 19. i 21. veljače bio u Milanu. Pacijent se nalazi u klinici “Dr. Fran Mihaljević”.

– On u ovom trenutku pokazuje blaže znakove bolesti i nadamo se da će tako i ostati. Međutim, ovim  činom detekcije virusa u našem prostoru podižemo stupanj naše pripreme i obrane te mjera koje poduzimamo. Koncentrirat ćemo se na kontakte koje je mladić ostvario i postupati prema njima na adekvatan način, kaže ministar.

Poručio je da Hrvatska ulazi u višu fazu pripravnosti, a njezin zdravstveni sustav ima sve mogućnosti odgovora na ugrozu.

– Riječ je o bolesti koja je po kliničkim karakteristikama slična gripi i ne očekuje se veći pobol i komplikacija od sličnih infekcija gripe, ustvrdio je Beroš te dodaje da se ne očekuju veći pobol ili komplikacije.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović vodi stožer civilne zaštite. Kazao je da taj stožer počinje svoj rad i da će biti smješten u prostorijama Civilne zaštite u Nehajskoj ulici. Premijer je rekao da će se stožer sastajati koliko bude potrebno kako bi koordinirao sve aktivnosti na središnjoj razini. Napomenuo je da će ministar Božinović sazvati sve načelnike županijskih stožera civilne zaštite kako bi se i oni maksimalno uključili u sve aktivnosti vezane za prevenciju širenja koronavirusa.

Odgovarajući na pitanje što je s osobama izoliranima u Rijeci, ministar Beroš rekao je da se radi o hrvatskim radnicima koji su bili u Italiji. Još se ne znaju rezultati njihova testiranja. Ne pokazuju znakove bolesti, osim jednoga koji kašlje već tri tjedna, dodaje i napominje da je Hrvatska predvidjela sve moguće scenarije.

Detektirali smo sve kontakte i prema njima će se postupati na odgovarajući način, rekao je Beroš odgovarajući na pitanje u vezi s kontaktima koje je eventualno ostvarila zaražena osoba.

– Za one koji su bili u neposrednom  ili najbližem kontaktu, organizirat ćemo karantenu, a za sve ostale zdravstveni nadzor. Budući da je test potvrđen u 11.50 osobno nemam još sve relevantne podatke. Međutim, postupanje epidemiologa već je završeno pa vjerujem da su svi podaci već nama dostupni, kazao je ministar Beroš.

I Guardian javlja kako je u Hrvatskoj zabilježen prvi slučaj koronavirusa.

– Hrvatski premijer Andrej Plenković potvrdio je prvi slučaj zaraze koronavirusom kod pacijenta hospitaliziranog u glavnom gradu, objavio je Guardian.

Beroš: Ne treba dizati paniku, ta je bolest poput obične gripe

I prije sastanka Nacionalnog stožera civilne zaštite ministar Beroš naglasio je da se u Hrvatskoj poduzimaju sve mjere koje su potrebne u vezi s koronavirusom.

– Ili ja ili netko od državnih tajnika moramo otići do Rima i pogledati što oni rade. Odgovorno tvrdim da smo mi već sad involvirali sve što u Europi i svijetu rade. Mislim da smo doista spremni, ali virusi su nepredvidive žive stanice, zbog kojih ne možemo imati odgovore na sva pitanja, rekao je ministar. Poručio je građanima Hrvatske da ne treba dizati paniku.

– To je bolest koja doista, u najvećem broju slučajeva ne ostavlja teže posljedice. Više od 80% bolesnika ima blaži oblik bolesti. Neki niti ne znaju da su to prebolili. Ona je poput obične gripe. Doista nema razloga za strah. Vrlo je vjerovatno da će virus ovih dana doći u Hrvatsku. Možda je već i danas tu. Mi smo spremni, ali morat ćemo biti malo oprezniji. Koordiniramo sve aktivnosti, dodao je ministar. Istaknuo je da “ako taj virus i preživi i ostane u populaciji, on će se ponašati u budućnosti poput običnog virusa gripe”.

Ministar je također rekao da je Hrvatska spremna zatvoriti granicu, ukoliko to struka zatraži, ali da to zasad nije potrebno. “Spremamo se i mjesta panici nema”, poručio je ministar. Najavio je da se prema odluci premijera u 11 sati podiže stupanj pripravnosti na veći, aktivirat će se ranije osnovan Nacionalni stožer civilne zaštite, u čijem radu, kaže, sudjeluje više od 20 agencija i ministarstava.

 Butković: Uskoro upute kruzerskim lukama zbog koronavirusa


Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u Zadru da će u kruzerske luke biti upućene posebne upute vezano uz situaciju s koronavirusom, a da su vozači kamiona koji prometuju prema Italiji preporuke već dobili.

– Stožer (civilne zaštite) je oformljen na razini Vlade i vozači kamiona koji prometuju prema Italiji već su dobili preporuke. Kod nas još uvijek nema opasnosti od ugroze, jer su sva testiranja bila negativna. Situacija na terenu će se možda i mijenjati, za sada je sve pod kontrolom. Što se tiče kruzerskih luka, još nema posebnih uputa, ali će im biti upućene. Kada prvi brod dođe u Gaženicu, lučke uprave dobit će određene mjere koje će provoditi, izjavio je Butković u Zadru.

Markotić: Trudimo se biti što spremniji za slučajeve koje očekujemo

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, situaciju u Hrvatskoj, a u vezi s koronavirusom, ne smatra dramatičnom već ju naziva realnom. Kazala je kako će i u Hrvatskoj biti slučajeva, kako se virus bude širio u Europi te da pokušavaju sve mjere podići na višu razinu kako bi  bili što spremniji za pozitivne slučajeve koje očekuju.
Istaknula je i da se koronavirus širi poput gripe, pa su pod pojačanim rizikom stariji i osobe s kroničnim bolestima. Dodaje da nošenje kirurških maski ne pruža veliku zaštitu zdravim osobama, pa bi ih zapravo trebali nositi oboljeli kako bi se spriječilo širenje virusa.

“Dobro stojimo sa zalihom medicinske zaštitne opreme”
Damir Trut  iz Ravnateljstva civilne zaštite ističe da Hrvatska relativno dobro stoji sa zalihom medicinske zaštitne opreme i spremna je za prvi val koronavirusa. No, naručivanje nove opreme ide teško jer je sva proizvodnja mobilizirana za potrebe Kine i drugih zemalja koje imaju veliki broj slučajeva, kazao je.
Glavni državni inspektor Andrija Mikulić poručio je da nema straha da će se Hrvatska suočiti s manjkom sanitarnih inspektora ako situacija s koronavirusom eskalira.
– Noćas su sanitarni inspektori i epidemiolozi izdali rješenje o karanteni za deset osoba, napomenuo je.

Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) provodi sve potrebne i usuglašene mjere zaštite putnika i zaposlenika zbog prevencije koronavirusa i u stalnom je kontaktu sa nadležnim službama i ustanovama koje prate situaciju i daju upute za postupanje, ističu iz MZLZ-a.
Hrvatski krizni stožer za praćenje zaraze koronavirusom preventivno je postrožio zaštitne mjere. Epidemiolozi se raspoređuju na neke granične prijelaze. Županije imaju zadatak razmisliti o prostorima za karantene budu li zatrebale.
Rijeka: Jedna osoba sa simptomima je u izolaciji 
 Ne ići u domove zdravlja i potencijalno širiti zarazu” 
Otvoreno: Jesmo li spremni za borbu s koronavirusom?
Plenković: RH pripravna za sve mjere koje treba poduzeti
Koronavirus: Slovenija spremna zatvoriti granice, Srbija spremna za najcrnji scenarij
Učenicima pulske gimnazije, splitske 5. gimnazije Vladimira Nazora i omiške Srednje škole Jure Kaštelana koji su proteklih dana bili na izletu u Italiji pa su stavljeni u kućnu izolaciju, ta je mjera ukinuta. Procijenjeno je da nije riječ o riskantnim slučajevima i vraćaju se na nastavu. Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak školama je izdala uputu vezano za izlete u Italiju.
Ministar zdravstva Vili Beroš u Rimu će sudjelovati na sastanku ministara zdravstva Italije, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Francuske i Švicarske o suzbijanju koronavirusa.