I Italija produžavga zabrane kretanja između 20 regija

Talijanski ministri odlučili su zadržati nacionalna ograničenja ovog vikenda kako bi usporili zaraze koronavirusom, ali složili su se da relaksiraju mjere ograničenja radnim danima.

Talijani su veći dio Božića i Nove godine proveli kod kuće, a ljudima je bilo dopušteno napuštati kuće samo zbog posla, zdravlja i hitnih slučajeva ili na kratka putovanja radi posjete s ograničenim brojem prijatelja ili rodbine, prenosi Reuters.

Ova pravila trebaju isteći u četvrtak, a ministri su se na sastanku vlade u ponedjeljak kasno navečer dogovorili o povratku na stari od tri nivoa sistem koji omogućava primjenu različitih mjera na različite regije.

Svi će se barovi i restorani diljem zemlje morati zatvoriti ovog vikenda, a putovanja između gradova bit će svedena na minimum.

Vlada je također odlučila odgoditi za ponedjeljak ponovno otvaranje srednjih škola planirano u četvrtak sa 50 posto njihovih kapaciteta. Neke regije, uključujući sjevernu Venetu oko Venecije, odlučile su odgoditi ponovno otvaranje do 31. januara.

Broj dnevnih slučajeva pao je s visokih oko 40.000 sredinom novembra na trenutno ispod 20.000, ali stopa zaraze varira, a stotine umiru svaki dan.

Vladina uredba također je produžila na 15. januar zabranu kretanja između 20 talijanskih regija, s dopuštenim putovanjima samo zbog posla, zdravlja ili hitnih slučajeva.

Italija, prva zapadna zemlja koju je pogodio COVID-19, izvijestila je o gotovo 76.000 smrtnih slučajeva od februara prošle godine, i peta je u svijetu država po broju umrlih od koronavirusa.

U subotu je Ministarstvo zdravstva odgodilo otvaranje skijališta na 18. februara s prethodno planiranog 8.januara, rekavši kako je zatvaranje produžena na zahtjev regionalnih guvernera i na savjet zdravstvenih stručnjaka.

Pročitajte...