I ove godine besplatni udžbenici za prvačiće u TK

Još dvije radne sedmice ostale su do početka nove školske godine, a roditelji školaraca već štede novce za investicije u spremanje učenika u škole. Gradske knjižare u Tuzli danas su dobile nove udžbenike za sve razrede osnovne škole i njihova cijena ostat će jednaka prošlogodišnjoj. Najskuplji su paketi udžbenika za 7. 8. i 9. razred osnovne škole, a što se tiče prvačića, njihovi roditelji barem o tome ne moraju da brinu. I ove godine će za njih udžbenici biti besplatni.

novinar Azra Mešić

Već od plate koju dobiju u augustu roditelji osnovaca morat će izvdvojiti značajnu sumu za novi školski pribor, užbenike i radne sveske.

– Ne znam tačno, al znam da mama uvijek kaže da su skupe, kaže za RTVTK Mirza Smajlović, učenik iz Teočaka.

Što je osnovac veći, veći su mu i troškovi.

– Za kupnju knjiga potrošim oko 170 KM, a kupujemo knjige koje preporuče nastavnici, kaže Nejra Lelić, učenica iz Tuzle.

Većina gradskih knjižara u Tuzli spremna je za početak školske godine. Danas su im stigli udžbenici od nekoliko izdavača. Cijene se neće značajno mijenjati u odnosu na prošlu godinu, kažu u knjižari Hamidović u centru grada.

– Cijena udžbenika je po 10 KM. Sad, ove godine prvačići će dobiti besplatno udžbenike, ali s tim što će trebati kupiti radne sveske. Neki nastavnici koriste sveske, neki kopiraju listiće pa podijele. Najskuplji su udžbenici Engleskog jezika, 22KM i Njemačkog, a za srednju školu do 24 KM, kaže Esma Hamidović, vlasnica Knjižare.

Paket udžbenika iz svih predmeta za prvi razred košta oko 100 konvertibilnih maraka. A za osmi i deveti razred između 200 i 240 maraka, potvrđuju u knjižarama. Neki od prodavaca knjiga uopšte ne prodaju udžbenike jer se ne isplati, kaže Dragan Stupar zastupnik jedne od knjižara koja trenutno izlaže na sajmu u Tuzli.

– Znam samo da su nam mali rabati na udžbenike i da nam se ne isplati prodavati i i nezgodno je to, koliko ima radnih svesaka, pa kad kupe, uvijek to ostane, pa vraćaju, ovo nam treba, ovo ne treba. Ne možete to nikad raspordati. Dolaze ljudi, hoće polovne udžbenike. Za nas je to vrlo komplikovano, komentariše Dragan Stupar, zastupnik knjižare Antikvarijat.

Polovnih udžbenika bit će kod uličnih prodavaca s početkom školske godine, za one koji žele proći jeftinije. Dodatna briga za roditelje školaraca nažalost nisu samo ovi troškovi, kaže tuzlanska Azra Vidović, majka dvoje djece.

– Troškovi su ogromni jer morate kupiti od udžbenika, nove garderobe, torbi. Mislim da prosječna porodica od 400 do 500 maraka treba da izdvoji za školski pribor i za odjeću i obuću, dok je prosječna plata u BiH 500 KM, kaže ona.

Srećom barem po roditelje najmlađih učenika, oni koji prvi put polaze u školu, Ministarstvo za obrazovanje i nauku će im obezbijediti besplatne udžbenike. To vrijedi za sve škole na području Tuzlanskog kantona. Osim prvačića, besplatne udžbenike za narednu školsku godinu dobit će i učenici petih razreda za koje školske komisije utvrde da pripadaju nekoj od socijalno ugroženih kategorija.

Pročitajte...