U ponedjeljak novi rok za eksternu maturu u TK

U ponedjeljak 20. 8. počinje treći rok za polaganje eksterne mature za učenike gimnazija koji nisu polagali ovaj test u prethodna dva roka. Test općeg znanja zakazan je za ponedjeljak u zgradi Pedagoškog zavoda TK u Tuzli, a BHS jezik i književnost, Filozofija, Matematika, Biologija i Historija na istom mjestu u srijedu 22. 8. U petak 24. 8. će maturanti polagati Engleski jezik, Hemiju, Sociologiju, Geografiju i Fiziku. Svi ispiti počinju u 10 sati.

novinar Azra Mešić

Ove su godine djelatnici Pedagoškog zavoda organizovali maturu u općim gimnazijama 13. put. Taj ispit znanja stečenog tokom 4 godine školovanja polagalo je 446 učenika. Svi u isto vrijeme, pred stručnim nastavnicima. Vrlo dobar uspjeh prosječna je ocjena eksterne mature.

– Imali smo i vanredni rok na kojem smo imali 57 učenika. To su učenici koji iz nekog razloga nisu bili tu, a polagali su i oni koji su imali slabu ocjenu. Za ovaj rok ostala nam je nekolicina učenika, ukupno 5 učenika i mi se nadamo da će svi učenici položiti da mogu upisati fakultet, kaže za RTVTK Hariz Agić, stručni savjetnik Pedagoškog zavoda TK.

Zadnji upisni rok na fakultete Univerziteta u Tuzli bit će u prvoj polovini septembra, ali rezultati eksterne mature neće biti najbitniji faktor. S tim se može računati tek od kraja naredne školske i početka akademske godine kad eskternu maturu budu polagali i učenici svih tehničkih škola.

– Radimo na tome da podignemo kvalitet, da objedinimo maturu u sredjim školama jer u Zakonu o visokoškolskom obrazovanju piše da se prilikom upisa na fakultet uzmu u obzir rezultati u srednjim školama. Dakle, ne samo u gimnazijama, pojašnjava Agić.

Pravilnik za polaganje mature u svim srednjim školama Tuzlanskog kantona bit će gotov u narednih 15-ak dana, kažu u Pedgoškom zavodu. Za polaganje u gimnazijama neće biti promjena. A sve tehničke škole će naredne godine imat će eksterno testiranje znanja maturanata prvi put.

Pročitajte...