IGK: Postupanje Cvijanović protivno Ustavu BiH i Dejtonskom sporazumu

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) podnio je krivičnu prijavu protiv predsjednice bh. entiteta Republika Srpska Željke Cvijanović zbog, kako se navodi u saopćenju ove organizacije, kršenja zakona o zabrani negiranja genocida, kao i zbog pokušaja rušenja ustavno pravnog poretka BiH te narušavanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnig pravnog subjektiviteta BiH.

Kako se navodi u saopćenju IGK-a, Cvijanović je donijela ukaz prema kojem u tom entitetu ne važe izmjene Krivičnog zakona BiH, koje je donio bivši visoki predstavnik i kojima se krivično kažnjava negiranje genocida i drugih zločina presuđenih na domaćim i međunarodnim sudovima.

-Izmjene Krivičnog zakona BiH važe na cijeloj teritoriji BiH, a entitetski ukazi ne mogu osporiti odredbe tog zakona – poručuju iz IGK-a te ocjenjuju da je postupanje Cvijanović protivno Ustavu BiH i Dejtonskom mirovnom sporazumu te tako i po Krivičnom zakonu kažnjivo.

Po međunarodnom pravu, navode iz IGK-a, entitet nije nadležan za donošenje takvih akata i u konkretnom slučaju, ne može proizvesti bilo kakav pravni efekat.

Pročitajte...