Ima li TK potrebu za novim “Korona zakonom”?

Pandemija koronavirusa pustoši ekonomije širom svijeta. Na negativan uticaj COVID-19 nije ostala imuna ni domaća privreda. Ekonomski analitičari smatraju da je potrebno donijeti nove “Korona zakone” koji će odmah pomoći privredi. Također, neophodno je pokrenuti nove razgovore sa MMF-om, ali pod uslovom da se taj novac iskoristi za reforme i pomoć ekonomiji.

Novinarka: Devleta Brkić

Pandemija koronavirusa, osim direktnih posljedica na živote i zdravlje ljudi, utiče i na druge sfere života, među kojima prednjači usporavanje poslovne aktivnosti. Privreda Bosne i Hercegovine, pa tako i TK, već se suočava sa brojim i velikim izazovima i poteškoćama zbog pandemije. S obzirom da su se, prije svega, promijenile i epidemiološke okolnosti, ekonomski stručnjaci smatraju da je neophodno donošenje novih „Korona zakona“ kako bi podržali domaću ekonomiju, odnosno olakšali postojeću situaciju i zatvaranja globalnog tržišta.

– U tom smislu jednostavno postoji potreba za određenim djelovanjem Vlade kada govorimo o ekonomijii. Međutim, rješenja ne treba da budu partikularna u smislu da se radi o direktnoj pomoći privrednim subjektima, već moramo biti malo kreativniji u smislu da budu univerzalna rješenja kako bi se generalno unaprijedio poslovni ambijent, kazao nam je Admir Čavalić, ekonomski analitičar.

Čavalić smatra da bi novi “Korona zakon” trebao da sadrži jednu reformsku mjeru koju je potrebno uraditi na nivou BiH, a to je implementacija zakona o elktronskom potpisu. To bi, ističe, znatno unaprijedilo sve segmente naše ekonomije, u smislu da bi stvorili pretpostavku za digitalnu transformaciju domaće ekonomije, odnosno čitavog društva.

– Niz je i drugih stvari. Održavanje moratorija na kredite, zatim ukidanje ili privremeno blokiranje određenih parafiskalnih nameta, naročito kada govorimo o TK na nivou jedinica lokalne samouprave, ali svakako i nekih parafiskalnih nameta na nivou kantona. Nažalost, u FBiH postoji oko 1.300 fiskalnih paranameta koji su evidentirani, i čak i u vrijeme COVID-19 nastaju novi, dižu se iznosi postojećih, dodao je Čavalić.

Novi lockdown negativno bi uticao na privredu našeg kantona, mišljenja je naš sagovornik.

– Vidjeli smo na primjeru Kantona Sarajevo da to nema ni nekog efekta u smislu unapređenja zdravstvene situacije. Zbog činjenice da nemamo instrumente makro-monetarne politike i generalno nemamo prostora za dodatno zaduženje, mi jednostavno moramo pronalaziti druga rješenja u smislu individualne odgovornosti, unapređenja zdravstvenog sistema i generalno digitalizacije naše javne uprave, ekonomije, kako bi se smanjili socijalne kontakte, zaključio je Čavalić.

Ekonomski analitičari smatraju da je potrebno pokrenuti nove razgovore sa MMF-om, ali pod uslovom da se taj novac koristi za reforme i pomoć privredi i privrednom sistemu, a ne u okviru budžetskih potreba i potrošnje.

(RTVTK)

Pročitajte...