IMPAKT inkubator poslovnih ideja: Pet opićna potpisali ugovore o razvoju lokalnog poduzetništva

Predstavnici Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, Investicijske fondacije IMPAKT Sarajevo,  JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona  potpisali su danas Ugovor o partnerstvu sa pet općina  TK.   Riječ je o realizaciji programa podrške preduzetništvu kroz IMPAKT Inkubator poslovnih ideja na području Tuzlanskog kantona odnosno nerazvijenih i manje razvijenih lokalnih zajednica Tuzlanskog kantona. Općine Teočak, Čelić, Sapna, Doboj istok i Kladanj dobile su priliku da kao rubne i nedovoljno razvijene lokalne zajednice budu dio projekta IMPAKT inkubator poslovnih ideja. Ovim programom zapošljavanja daje se prilika mladim ljudima da svoje poslovne ideje razvijaju u mjestima odakle potiču.

„S obzirom da se radi o projektima koji su usmjereni prema mladim ljudima ovo je projekat koji proizilazi iz strategije prema mladima. Benefiti koje očekujemo najviše se odnose na imperativ tih mladih ljudi da ostaju u sredini u kojoj su se rodili i u kojoj žive i da imaju kvalitetni život. Daje im se prilika da  se samozapošljavaju i dalje razvijaju svoj biznis ukoliko su nešto počeli u proteklih godinu dana “, rekla je Lejla Elezović, pomoćnica ministra za sport i mlade U Ministarstvu za kulturu, sport i mlade TK.

Ovih pet općina odabrane su jer su prema  indikatorima privredne aktivnosti  poput broja zaposlenih,privrednih subjekata i izvoza okarakterisane kao slabo razvijene. Upravo u tome u Investicijskoj fondaciji IMPACT vidjeli su šansu za razvoj biznisa.

„Jedan od kriterija jesu da aplikant ima mjesto prebivališta u općini u kojoj se organizuje program. Mogu se prijaviti i organizacije civilnog društva ukoliko planiraju da djeluju na principu socijalnog preduzetništva odnosno da osnuju d.o.o“, rekao je Senaid Đozo, izvršni direktor Investicijske fondacije IMPACT.

Do 25 aplikanata  iz svaje općine dobiće priliku da prođe edukaciju o razvoju poslovnog plana koja se iz ranijih iskustava pokazala i vrjednijom od neporvatnih sredstava.  Po okončanju treninga pet najboljih ideja dobiće do 5000 KM. Na službi za zapošljavanje TK  zaključno sa martom ove godine nalazi se više od  75 hiljada nezaposlenih osoba među kojima je značajan broj mladih ljudi. Zbog toga su ovakvi programi podrške još i značajniji, ističu u Službi koja je također partner u ovom programu.

„Ono što će Služba za zapošljavanje TK raditi jeste dati kompletnu podršku, informisati sve mlade osobe koje se nalaze na evidencijama Biroa za zapošljavanje kako bi i na koji način mogli aplicirati na ovaj proram ali pružiti i medijsku podršku kroz različite oblike video filmova nakon što ti programi ožive i krenu u realizaciju“, istakla je Edina Isaković, direktorica Službe za zapošljavanje TK.

Rubne općine TK inače su poznate po poljoprivrednom poduzetništvu. I u ovom programu  tu vide svoju šansu.

„Dosta mladih je se opredijelilo u Čeliću  za poljoprivredu i ovo je prilika da i formaliziraju svoje biznise te da i u budućnosti ostanu tu. Općina Čelić je svojim budžetom predvidjela takošer sredstva kojim će podržati projekte odnosno nove biznise koje pokreću mladi “, rekao je  Miko Pavlović, pomoćnik načelnika Općine Čelić.

„Mi smo mlada općina i nama to puno znači, ne samo što će se zaposliti mlade osobe nego će se i indirektronzaposliti i uži članovi njihovih porodica. Općona Doboj Istok će sve svoje materijalne i ljudske resurse staviti na raspolaganje da se ovaj projekat realizuje.“, rekao je Damir Avdaković, državni službenik u SLužbi za poduzetništvo i finansije Doboj-Istok.

Do kraja aprila biće raspisani javni pozivi koji će objaviti svaka općina pojedinačno. Inače, Investicijska fondacija IMPAKT i Projekat zapošljavanja mladih YEP koji se realizira uz podršku Vlade Švicarske od  2018. podržali   su 200 novih poslovnih poduhvata širom BiH u  40 lokalnih zajednica.