Još jedna uspješna godina iza RPC Tuzla Inkubator Lipnica

Inkubcioni centar Lipnica otvoren je 2004. godine. Misija Centra je podsticanje razvoja, stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta, privlačenje investitora, ali u sudjelovanje u lokalnom ekonomskom razvoju. Kako nam je kazao direktor Emir Hamzić pokazatelj da je misija ispunjena jeste podatak da je kroz Centar prošlo oko 150 firmi, dok danas uspješno posluje 36 uprkos pandemiji koronavirusa.

Novinarka: Devleta Brkić

Razvojno poduzetnički centar Inkubator Lipnica uspješno posluje već 17 godina. Centar je nastao s ciljem da na jednom mjestu okupi mlade poduzetnike i podrži ih u razvoju, kako bi što uspješnije realizirali svoju poslovnu ideju i ostvarili mogućnost samozapošljavanja ali i zapošljavanja drugih. Da je misija ispunjena pokazuje i podatak da je kroz Centar prošlo oko 150 firmi, dok danas uspješno posluje 36, od čega je 28 razvijenih preduzeća a 8 startup firmi. Pandemija koronavirusa ostavila je traga i na poslovanje ovog Centra….

– Naravno uticala je ali u pozitivnom smislu. Čak šta više u ovoj godini imamo veći broj firmi koje posluju nego u prethodnim godinama. Mislim da se svijest lokalanog stanovništva mijenja i da se uključuju u pokretanje ličnih biznisa, kazao nam je Emir Hamzić, direktor RPC Inkubacioni centar Lipnica.

Iako je Razvojno poduzetnički centar Inkubator Lipnica nastao na prostoru bivšeg Rudnika Lipnica, centar ispunjava sve uslove koji su potrebni i koje zahtjevaju potencijalni poduzetnici, ali i oni koji već nekoliko godina uspješno posluju u ovom centru.

– Obzirom da se tu radi o biznisima različitih djelatnosti svi ti poduzetnici koji uđu u prostore koje žele da koriste iste prilagođavaju sebi. Što se tiče gabarita oni ostaju isti. Podatak da od 36 firmi koje posluju, čak neke imaju po 100 ljudi, sasvim je dovoljan pokazatelj uspješnosti postojanja ovog Centra, dodao je Hamzić.

Neplaćanje zakupnine za prvih šest mjeseci samo je jedna od olakšica koje nudi Inkubator Lipnica novim poduzetnicima. Što se tiče poslovnog prostora, ovaj Centar raspolaže sa oko 7.500 kvadratnih metara, te oko 150.000 hiljada kvadratnih metara zemljišnog prostora. Oko 93 posto kapaciteta ovog Inkubatora je popunjeno, a u budućnosti plan je i širenje kapaciteta kako bi se dala mogućnost novim poduzetnicima za razvijanje biznisa.

(RTVTK)