Implementator projekta Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica: U Odžaku se gradi 20 stanova za socijalno ugrožene porodice

Federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice, Edin Ramić, boravio je danas u Odžaku. Susreo se sa načelnicom ove općine, Nadom Ćulap, sa kojom je ozvaničio početak radova na izgradnji zgrade za socijalno stanovanje. Svoj boravak u Odžaku ministar Ramić je iskoristio i za posjetu uspješnim privrednicima s ovoga područja, a koji su korisnici pomoći Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice.

Novinarka: Devleta Brkić

U općini Odžak danas je ozvaničen početak izgradnje višestambenog objekta s 20 stambenih jedinica za socijalno ugrožene porodice. Riječ je o izgradnji zgrade u okviru projekta regionalnog stambenog programa. Na području Posavskog kantona, planirana je izgradnja tri višestambena objekta u općinama Domaljevac – Šamac, Orašje i Odžak. Planirana je izgradnja ukupno 54 stambene jedinice, procijenjene vrijednosti preko 2,6 miliona KM. Vrijednost danas započetog projekta je oko 650.000 eura. Federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice, Edin Ramić istakao je da je tokom rata Posavski kanton pretrpio značajnu štetu.

– Ovi projekti su značajni, nažalost kasne, ali na kvalitetan način rješavaju pitanje raseljenih lica i izbjeglica koji su dugo godina bili u nesuslovnbim objektima. Također, pomoći će općinskim nivoima vlasti da na neki način riješe to pitanje izbjeglica na svom području. Ti stanovi ostaju njima na upravljanje. Nakon toga je obaveza svih nas da pomognemo na integraciji tog stanovništva, na podršci zapošljavanju i ukupnom uključivanju u sve normalne tokove, istakao je ministar Ramić.

Rok za izgradnju pomenutog stambenog objekta je 12 mjeseci. Načelnica Odžaka Nada Ćulap kazala je da će vjerovatno pokušati u saradnji sa Federalnim ministarstvom realizirati još jedan projekt izgradnje zgrade za socijalno ugrožene porodice, budući da na području Novog naselja imaju dosta zemljišta koje je u državnom vlasništvu.

– Naša Općina je dosta bila pogođena ratom, i jako puno obitelji je ostalo bez krova nad glavom. Mi se nadamo da će onima kojima je u ovoum trenutku najpotrebitije, da ćemo im pružiti ono što im je najviše bitno. Na nama ostalima je da pokušamo da nađemo i posao, da te obitelji mogu početi živjeti jednim normalnim životom u ovim našim krajevima, kazala je načelnica Ćulap.

Svoj boravak u Odžaku ministar Ramić je iskoristio i za posjetu uspješnim privrednicima s ovoga područja, a koji su korisnici pomoći Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice i Vlade FBiH.

– Oni su jedan od ozbiljnih priverdnih subjekata na ovom području, tako da su oni koristili podršku Vlade FBiH koja je bila namjena izvoznicima. Raduje me da su pokazali da su u ovoj vanrednoj situaciji stabilizirali svoje poslovanje i da su sačuvali radna mjesta, kazao je tom prilikom ministar Ramić.

Podrška Vlade FBiH, kao i Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice od velikog je značaja za privrednike.

– Znači nam mnogo pošto vidimo da ima interesovanja i Vlade FBiH i Ministarstava da se pobrinu o privredi i privrednim društvima unutar BiH. Jako nam je bitno da ta komunikacija postoji, kazao je Eldin Delić, direktor firme “Strolit” Odžak.

Podsjetimo, regionalnim stambenim programom planirano je zbrinjavanje oko 27.000 porodica u četiri države regije, dok će u Bosni i Hercegovini biti trajno zbrinuto oko 5.400 porodica.

(RTVTK)

Pročitajte...