Mahmutović: Ono na što smo posebno ponosni je činjenica da nema boraca ove brigade koji su činili ratne zločine

Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe u Kladnju je obilježena 28. godišnjica formiranja 1. muslimanske podrinjske brdske brigade koja je djelovala u sastavu Drugog korpusa ARBiH. Preživjeli borci, članovi porodica šehida, predstavnici boračkih organizacija i drugi, najprije su posjetili spomen-obilježje „Bećir Mekanić i poginuli borci“ na lokaciji Jezernice kod Kladnja gdje su odali počast svojim poginulim saborcima.

Prva muslimanska podrinjska brdska brigada brojala je oko 4.600 boraca, koji su porijeklom bili iz podrinjskih općina, Zvornik, Bratunac, Vlasenica i Srebrenica. Jedan od tih boraca bio je i Muharem Sinanović. Do 1993. godine bio je u rodnom Zvorniku, tačnije u Liplju. Odmah po dolasku na teritoriju koja je bila pod kontrolom Armije Republike Bosne i Hercegovine, prijavljuje se u Prvu muslimansku brigadu. Kaže da se borio za slobodnu BiH, i nikada se nije pokajao.

– Jeste da nisu svi naši ideali ostavreni, ali većina je odrađena i sigurno bih sutra opet isto to ponovio bez trunke kajanja što sam ovo sve odradio – kaže Sinanović.

Osam boraca ove brigade odlikovano je priznanjem “Zlatni ljiljan” a dvojica pripadnika priznanjem “Srebreni štit”. Jedan od najistaknutijih boraca ove brigade bio je komandant Bećir Mekanić, koji je sa grupom saboraca poginuo u operaciji pomoći preživjelim Srebreničanima 1995.godine. Njegova supruga Munevera danas na Jezernici, mjestu gdje je nalazi spomen obilježje „Bećir Mekanić i poginuli borci“ kaže da je jedina želja njenog rahmetli muža bila da se vrati u rodnu Vlasenicu…

– Jedina mu je želja bila da ode tamo, da se vrati. Uvijek je govorio da nam je ovo granica. Ovdje baš gdje smo danas… Da su tamo njegove vrbe, da su tamo naše kuće i naš svijet – ističe Munevera Mekanić.

Povratak na ognjišta bila je jedina želja svih pripadnika Prve muslimanske podrinjske brdske brigade, koja je formirana na današnji dan 1993. godine. Bila je jedna od onih ratnih jedinica koje su učestvovale u mnogim operacijama i bitkama širom R BiH, a 98 boraca ove brigade dalo je živote za odbranu naše domovine.

– Ono na što smo posebno ponosni je činjenica da nema boraca ove brigade koji su činili ratne zločine, iako je nad njima počinjen i genocid i svi oni zločini koji su se dešavali 1992. godine u Podrinju – istakao je Dževad Mahmutović, ratni komandant Prve muslimanske brigade.

U okviru manifestacije održan je i historijski čas, a delegacije su položile cijeće na centralnom spomen obilježju kod zgrade općine Kladanj. Podršku organizaciji ovog prisjećanja na ratni put Prve muslimanske podrinjske brske brigade, koja je važila za jednu od materijalno najsiromašnijih brigada Drugog korpusa, podržala je općina Kladanj, Vlada TK, ali i Koordinacija boračkih saveza TK.
Doprinosa boraca Prve muslimanske podrinjske brdske brigade potrebno je da se prisjećaju i oni najmlađi, koji tek uče o historiji svoje domovine. Doprinos boraca Armije BiH u odbrani države ne smije biti zaboravljen, poruka je preživjelih pripadnika Prve muslimanske podrinjske brdske brigade.

Pročitajte...