Imširović: Suština opstanka BiH je veća pažnja malim i srednjim preduzećima

Pandemija koronavirusa, osim direktnih posljedica na živote i zdravlje ljudi, utiče i na druge sfere života, među kojima prednjači usporavanje poslovne aktivnosti. Privreda Bosne i Hercegovine već se suočava sa brojim izazovima i poteškoćama zbog pandemije. Ekonomskog stručnjaka Imšira Imširovića pitali smo koliku je štetu do sada proizvela pandemija koronavirusa kada je riječ o domaćoj privredi, te da li su nadležni nivoi vlasti adekvatno reagovali sa mjerama pomoći za oporavak ekonomije.

Novinarka: Devleta Brkić

Prema ocjeni Svjetske banke u Bosni i Herecegovini, pandemija korona virusa pustoši ekonomiju BiH, uzrokujući veliku štetu firmama i tržištu rada. Kako su u svom izvještaju naveli ekonomisti Svjetske banke, prije izbijanja pandemije, ekonomski izgledi u našoj zemlji bili su pozitivni. Međutim, pandemija je preokrenula taj trend, pa se sada zemlja suočava s najvećom recesijom nakon svjetske finansijske krize. Iako ne postoje precizni podaci o šteti koju je pandemija prouzrokovala, ekonomski stručnjak Imšir Imširović, smatra da je domaća privreda pretrpjela ogromne gubitke, dodajući da vlasti moraju posebnu pažnju posvetiti malim i srednjim preduzećima.

– Mi tek sada ulazimo u jednu fazu ozbiljnijeg razmatranja značaja malih i srednjih preduzeća. Mala i srednja preduzeća su u svijetu već prevaziđena stvar, normalna pojava. Čitav razvijeni svijet je bazirao svoju ekonomiju na stvaranju srednjih i malih preduzeća, upravo raznim podsticajnim mjerama oni su uspjeli da budu, razvijene zemlje, ono što jesu danas, istakao je Imširović.

Mala i srednja pereduzeća su u razvijenim zapadnim zemljama imala dominantnu ulogu od samog početka razvoja njihovih ekonomija, ističe naš sagovornik. Međutim kod nas je to još uvijek u zaostatku, odnosno mnogi misle da još uvijek treba posvetiit veću pažnju velikim firmama.

– Ako polazimo od Tuzlanskog kantona, naš kanton je bogat tonama. Privreda koja se razvijala bila je privreda zahvaljujući tonama, i mi smo ocijenjivali značaj firme i njihove rezultate prema tonama. Međutim, to je prevaziđeno u svijetu. Mi se moramo kaniti tih teških tehnologija koje su u svijetu prevaziđene. Malim preduzećima se mora posvetiti zaista velika pažnja, dodao je ekonomski stručnjak Imšir Imširović.

S ciljem pomoći malim i srednjim preduzećima, BiH je nedavno potpisala sa Svjetskom bankom ugovor o zajmu u vrijednosti 56 miliona eura. Ugovor je potpisan u okviru Projekta pružanja podrške za oporavak mikro, malih i srednjih poduzeća za saniranje posljedica pandemije koronavirusa. Imiširović smatra da je riječ o značajnim sredstvima, koja se moraju uložiti striktno u mala i srednja preduzeća, te da ne bi smjelo doći do njihove zloupotrebe. Naša zemlja će, dodaje, morati i poslije pandemije povlačiti što više sredstava koja će ulagati u oporavak ekonomije.

– Normalno, morat ćemo to raditi. Ali se mora posvetiti daleko veća pažnja. Ja ističem primjer TK, gdje je nova Vlada na čelu sa prof. dr. Kadrijom Hodžićem, vrsnim ekonomskim stručnjakom, koji je upravo u svom ekspozeu to rekao, da treba posvetiti pažnju malim i srednjim preduzećima. To je suština, osnova opstanka BiH, zaključio je Imširović.

Prema mišljenju stručnjaka ekonomiju u BiH u 2020. godini obilježio je snažan pad ekonomske aktivnosti. Optimistične prognoze pokazuju da značajnijeg rasta ekonomije neće biti do 2022. godine.

(RTVTK)

Pročitajte...