Imunizacija jedini odgovor na pandemiju koronavirusa

Četvrti val pandemije sve više uzima maha i u Tuzlanskom kantonu. S obzirom na povećanje broja oboljelih ali i hospitaliziranih zbog posljedica covida 19, nagalašava se potreba za pridržavanjem donesenih mjera i naredbi, ali i pojačane imunizacije. Nadležni u TK podsjećaju da vakcina ima dovoljno i da građani ne trebaju oklijevati da li primiti svoju dozu cjepiva. sve vakcine štite jednako dobro od težih formi bolesti, jedna je od prednosti koju ne smijemo zanemariti. Zbog porasta broja oboljelih, građana je na vakcinalnim punktovima sve više.

Epidemiološka situacija u TK trenutno je izuzetno nestabilna sa svim elementima pogoršanja u kontekstu praćenja parametara broja oboljelih, pozitivnih, ali i smrtnih slučajeva. Izjavila je ovo dr. Maida Mulić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK. Kaže kako u ovom momentu vrijede mjere koje je donio Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva koje nisu osobito stroge, ali uz stalni apel na njihovo pridržavanje.

Povećanje broja građana na vakcinalnim punktovima evidentan je u zadnjih desetak dana. U vrijeme našeg dolaska danas na dva vakcinalna punkta u Domu zdravlja Tuzla zatekli smo više od stotinu građana koji su se došli vakcinisati protiv koronavirusa. Ohrabruje i raduje činjenica da je u redu za vakcinaciju sve više mladih ljudi koji se žele zaštiti od ove bolesti.

Vakcinacija se odvija svakim danom od 8 do 18 sati na šest punktova u gradu Tuzli, a do 21 sat u glavnom vakcinalnom punktu u Domu zdravlja Tuzla.

Nastava za sada protiče uredno, odgovor na svim nivoima obrazovanja u TK visoko je profesionalan.

Imunizacija je jedini put koji nam može pomoći da steknemo kolektivni imunitet, dodaje dr. Mulić. Procenat imunizacije kod nas je i dalje ispod 20 odsto, a ukupno vakcinisanih tek je oko 14 odsto. Ovi brojevi razlog su više da se odlučimo za vakcinaciju i tako zaštitimo najprije sebe, a onda i ljude oko nas.

 

 

 

Pročitajte...