Penzioneri TK traže povećanje penzija

Protestnom šetnjom od Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog Kantona do Trga slobode u Tuzli više od stotinu penzionera iskazalo je svoje nezadovoljstvo mjesečnim primanjima. Organizator protesta je Stranka penzionera/umirovljenika BiH Gradska organizacija Tuzla.

Osnovni zahtjev protesta je povećanje prosječnih penzija sa 42 posto od prosječne plate na 50 posto kako je to običaj u Evropi. Ističu da je problem u raspodjeli nacionalnog dohotka te da su sadašnje prosječne penzije u BiH najmanje u Evropi, a penzioneri u našoj zemlji žive jako teško.

– Mi se šalimo pa kažemo da penzija ode za dva, tri dana, a najurednije platiše komunalija su penzioneri, to ne smijemo zaboraviti – ističe Mirsad Šabić, predsjednik KO SPU BiH Gradske organizacije Tuzla.

Organizatori protesta poručuju da kreću u borbu protiv siromaštva, poniženja, eksplotacija, manipulacije i drugih prevara koje čine vlasti u BiH.

– Tvrde nam da nema para… Lažu. Ako ima para da parlamentarci imaju tri puta veće plate, nego što je to u svim zemljama EU, onda mora biti i za penzionere – naglašava Vehid Jahić, predsjednik SPU BiH Gradske organizacije Tuzla.

Jahić dodaje da će pozvati i penzionere iz cijele BiH da podrže njihovu borbu za povećanje prosječnih penzija te pozivaju vlasti da se bave reformom javne uprave, korupcijom i rješavanjem problema kojih je sve više.