Inspektori najavili pojačane kontrole poštivanja mjera zaštite od koronavirusa

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove TK u prethodnom periodu vršila je pojačanu inspekcijsku kontrolu poštivanja naredbi kriznih štabova i preporuka Zavoda za javno zdravstvo. Kontrolisano je poštivanje preporučenih higijensko-epidemioloških mjera kao što su nošenje maski u zatvorenom, dezinfekcija prostora, obuće, ruku. Najavljen je nastavak pojačanog inspekcijskog nadzora u Tuzlanskom kantonu. Također, pitali smo građane koliko se pridržavaju pomenutih preporuka.

To , glavni kantonalni inspektor za sanitarne, zdravstvene i farmaceutske poslove

U proteklom periodu Kantonalna uprava za inspekcijeske poslove TK vršila pojačan inspekcijski nadzor uglavnom u ugostiteljskim objektima, trgovinama, tržnim centrima, gdje je kontrolisano poštivanje preporučenih higijesnko-epidemioloških mjera. Prema riječima glavne kantonalne inspektorice za sanitarne, zdravstvene i farmaceutske poslove na terenu je prilično uredno stanje, ali su problem građani koji ne poštuju preporučene mjere.

– Kantonalna inspekcija nije nadležna za kontrolu i poduzimanje mjera prema građanima Tuzlanskog kantona. Mi ćemo u narednom periodu pojačati, nastaviti sa intenziviranim inspekcijskim nadzorima, ali nadam se da će inspekcije pri općinama i gradskim upravama u narednom periodu malo pojačati svoje kontrole, kazala je glavna inspektorica Zorana Morankić.

Prilikom prve kontrole inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove uglavnom su nalagali upravne mjere.

– Išli smo više sa nekim upozorenjem i nalagali poštivanje preporučenih mjera. Međutim u kontrolnim inspekcijskim nadzorima utvrđeno je da se određeni broj subjekata i dalje nije pridržavao preporučenih mjera, tako da smo prema takvima izrekli prekršajne naloge. U mjesecu julu inspektor je izdao prekršajne naloge u iznosu od 7.100 maraka, istakla je inspektorica Morankić.

Kazne za nepridržavanje, odnosno nepoštivanje naloženih mjera iznose 4.000 maraka za pravno lice, te 1.000 maraka za odgovorno lice. Pitali smo Tuzlake koliko se pridržavaju preporučenih mjera?

S obzirom da nisu nadležni za kontrolu građana, iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK apeluju na odgovorno ponašanje i pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera, naročito nošenja zaštitnih maski, jer samo na taj način možemo doprinjeti poboljšanju epidemiološke situacije u našem kantonu, poručili su.

(RTVTK)

Pročitajte...