Tuzla: Obrtnicima uplaćena pomoć iz Budžeta Grada za ublažavanje posljedica pandemije

U cilju interventnog djelovanja u oblasti poduzetništva Grad Tuzla implementirao je sredstva iz Budžeta 2020. godine namijenjena za pomoć obrtnicima sa svrhom ublažavanja šteta u poslovanju obrta koje su nastale kao posljedica pandemije koronavirusa. Za tu namjenu dodjeljena su bespovratna finansijska sredstva, u iznosu od 226.200 KM.

Novinarka: Devleta Brkić

– Služba za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu Grada Tuzla je u prethodnom periodu, putem dva javna poziva, na ime pomoći sektoru poduzetništva, u kategoriji samostalnih djelatnosti u vlasništvu fizičkih lica, dodijelila bespovratna finansijska sredstva, u iznosu od 226.200 KM. Odobreno je ukupno 513 zahtjeva malih poduzetničkih firmi. Na prvi javni poziv mogli su aplicirati svi oni kojima je naredbama kriznih štabova bio zabranjen rad.

– U drugom pozivu smo proširili spektar onih koji su mogli da apliciraju po drugom javnom pozivu. Tu su bile uključene i samostalne djelatnosti odnosno fizička lica koja obavljaju samostalne djelatnosti, a koji su imali evidentiran pad prometa osnosno pad prihoda u periodu april 2020 u odnosu na april 2019. Za za one obrtnike koji su počeli sa obavljanjem djelatnosti nakon aprila 2019. godine kao referentni datum za izračun pada prometa većeg od 20 posto koristio se mjesec februar 2020. godine, kazao nam je Zijad Lugavić, pomoćnik gradonačelnika u Službi za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu.

Pomoć malim privrednicima u prevazilaženju negativnih posljedica uzrokovanih koronavirusom važno je za Grad Tuzla, s obzirom da je veliki broj obrtnika podržan u smislu njihovog opstanka, održavanja radnih mjesta, te održavanja njihove tekuće likvidnosti, ističe naš sagovornik.

– U tom smislu je potrebno konstantno razgovarati i biti partner sektoru poduzetništva i sektoru privrede kako na federalnom, tako na kantonalnom i državnom niovu, kako bi zajednički prevazišli ovu jednu tešku situaciju, i kako ne bismo dozvolili da se desi veliki pad privrede i proizvodne djelatnosti, dodao je Lugavić.

Do kraja ove godine Grad Tuzla će nastaviti sa pružanjem podrške sektoru poduzetništva. Najavili su javne pozive za podršku novoregistrovanim samostalnim djelatnostima i obrtima, pomoći pri zapošljavanju ranjivih kategorija, podršku projektima nevladinog sektora u oblasti poduzetništva i poljoprivrede.

(RTVTK)

Pročitajte...